biznis
135

DijasporaCard za kupovinu robe i usluga s popustima u BiH

FENA
Grupa mladih biznismena iz BiH pokrenula je DijasporaCard projekt kojim želi kupovnu snagu bh. dijaspore kanalisati u jedinstvenu silu, kako bi svi članovi-korisnici DijasporaCard kartica imali dodatnih koristi prilikom  kupovine robe i usluga u BiH.

DijasporaCard projekt je klub potrošača bh. dijaspore, koji će na osnovu svoj članstva u DijasporaCard projektu moći ostvarivati popuste prilikom kupovine roba i usluga u BiH tokom cijele godine.

U zavisnosti od kompanija partnera projekta u BiH, vlasnici DijasporaCard shopping kartice, moći će kupovati uz popust od 5-60 posto neograničen broj puta tokom cijele godine.

S druge strane, odabrane bh. kompanije će imati osiguranu bazu premium kupaca-kupaca iz dijaspore.

DijasporaCard kartice bit će dostupne za članove bh. dijaspore putem stranice www.dijasporacard.com.

Pored članova dijaspore, ovaj projekt je prilika i za bh. kompanije kojima je interesna grupa bh. dijaspora. Uključenjem u projekt DijasporaCard, bh. kompanije će steći vrlo bitnu konkurentsku prednost-privlačenje premium kupaca iz dijaspore.

Bh. kompanije koje su zainteresovane za privlačenje kupaca iz dijaspore već sada se mogu prijaviti kako bi postali partner projekta unutar svoje industrije.

Bosanskohercegovačka dijaspora pokretač je bh. ekonomije. Prema zvaničnim podacima, doznake iz dijaspore svake godine iznose oko dvije milijarde dolara. Pored zvaničnih tokova, procjenjuje se da neoficijelnim kanalima dijaspora u BiH unosi dodatnih 1,5 milijarde dolara.

Doznake dijaspore čine 20 posto BDP-a Bosne i Hercegovine, a u nelikvidnoj ekonomiji gdje se većina transakcija između kompanija rješava kompenzacijama-razmjenom roba, novac koji dijaspora šalje, te novac koji dijaspora troši tokom posjeta BiH dobija još više značaja.