biznis
321

Danas otvorenje sarajevskog spoja na autoput A1

Klix.ba
Vjerovatno jedna od najvažnijih cesta u glavnom gradu BiH danas će biti puštena u saobraćaj. Naravno, riječ je o dijelu Sarajevske zaobilaznice, tj. prvim kilometrima gradskog autoputa.

Iako razni nazivi za blizu četiri kilometara dugu trasu mogu zbuniti neupućene, ona zaista igra ili će igrati različite uloge koje opravdavaju njena imena.

Zaobilaznica - Riječ je o LOT-u 2A Sarajevske zaobilaznice, posljednjem izgrađenom dijelu koji će upotpuniti funkcionalnost LOT-ova 1 i 3 koji su u promet pušteni u junu 2014. godine.

Spoj na A1 - LOT 2A predstavlja spoj na Zaobilaznicu kao dijela autoputa A1, čime on dobija vjerovatno najvažniju i najprometniju petlju - Butila.

Petlja spada vjerovatno u najveći objekat na autoputu A1. Izgrađena je u sklopu realizacije projekta Sarajevske obilaznice, dionice Jošanica – petlja Butila, LOT-1. Upotrebna dozvola za ovaj objekat dobijena je u junu 2014. godine, ali, zbog neizgrađenosti dionice LOT-2, nije mogla biti puštena u promet.

Petlja ima tri nivoa koji osiguravaju odvijanje saobraćaja na sljedećim relacijama: Obilaznica Sarajeva u pravcima Zenice i Mostara te ulazak ili napuštanje Sarajeva u pravcu Zenice i u pravcu Mostara.

Ulaz u Sarajevo - Spajanjem na autoput A1 Sarajevo dobija dugo očekivani, savremeni i prijeko potreban ulaz i izlaz koji će do određene mjere rasteretiti tzv. Rajlovačku cestu.

Gradski autoput - LOT 2A Sarajevske zaobilaznice prvi je dio budućeg Gradskog autoputa (GA) čiji je nastavak gradnje predviđen za april 2016. godine (LOT 2C Sarajevske zaobilaznice)

Puni kapacitet novoizgrađene dionice neće biti osjetan bez nastavka gradnje GA koji će se protezati sjevernim dijelom grada, od Butila do buduće I transverzale čija se izgradnja tek očekuje.

Investitor projekta izgradnje LOT-a 2A su Ceste Federacije BiH, a radove su izvele kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok ukupna vrijednosti ugovorenih radova iznosi 23.365.226 konvertibilnih maraka.

Korištenje cjelokupne Zaobilaznice na autoputu A1 bilo je i ostat će besplatno, a svečano puštanje u promet predviđeno je za 11:20 sati.