Škola programiranja
2

Comtrade: Susret prirodnih talenata i vještačke inteligencije

U organizaciji kompanije Comtrade, regionalnog lidera u oblasti informacionih tehnologija, u periodu od 18. do 29. jula u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji odvija se ljetna škola EDIT.

Ovu tradicionalnu ljetnu školu, od 1996. godine do danas, pohađalo je više od 1500 studenata. EDIT (Education for Innovative Thinkers) je napredni kurs novih praksi za studente završnih godina fakulteta i studente master studija sa orijentacijom ka IT industriji.

Održava se u okviru priprema za tranziciju sa fakulteta na tržište rada i polaznici su aktivno uključeni u raznovrsne aktivnosti kako bi razumjeli, vježbali, eksperimentisali i stekli praktične vještine koje će im koristiti u budućem profesionalnom životu. Praktični pristup je nešto što često nedostaje formalnom obrazovanju i zato ovakvo iskustveno i interdisciplinarno okruženje pomaže studentima da prošire perspektivu, unaprijede svoje vještine i uspješno prevazilaze izazove rada u IT sferi.

U ovogodišnjem fokusu su programske teme: Detekcija anomalija u vazdušnom saobraćaju, Pogled u budućnost kroz platformu sa niskim kodom i Kreiranje uz aplikaciju React Native. Prve dvije od tri programske teme omogućuju studentima da istražuju mogućnosti primjene vještačke inteligencije u stvarnim poslovnim situacijama na primjerima realnih projekata.

Rad na projektima se odvija onlajn, a polaznici se okupljaju u većim gradovima u svojim zemljama radi završnih prezentacija, grupnih aktivnosti i, naravno, dobre zabave i druženja. Raspoređeni su u petnaest mješovitih, internacionalnih timova, kako bi se podstaklo upoznavanje novih tehnologija i poslovnih procesa, ali i razmjena između kultura i regionalno umrežavanje.

Više o programu, možete da saznate na školskom sajtu, a da biste bili u toku sa aktuelnostima, pratite EDIT i na Facebooku i Instagramu.