RS
0

Cijene rastu, ali još nema konkretnih mjera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekonomsko-socijalna situacija u Republici Srpskoj je jako loša, cijene osnovnih životnih namirnica su porasle, a za sada još nije precizno definirano koje mjere će Vlada poduzeti da bi preduprijedila poskupljenja.

“Situacija je alarmantna ako se računa i poskupljenje naftnih derivata koji su generator novih poskupljenja i naš jedini zahtjev je bio da se reagira u skladu sa zakonskim mogućnostima da bi bile snižene cijene ulja, šećera, brašna”, ukazala je predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a Ranka Mišić nakon vanredne sjednice održane u Banjoj Luci.

Radnici u RS-u, ukazala je, u ovom trenutku ne mogu da osiguraju ni osnovne životne namirnice jer se plaće ne povećavaju, ne uplaćuju se doprinosi i druga primanja.

Mišić sumnja da će Vlada moći intervenirati na tržištu s određenim količinama robe, jer, kako kaže, ne treba kriti da u Robnim rezervama tog bh. entiteta “nema dovoljno ili gotovo da i nema” robe s kojom bi se moglo izaći na tržište.

Traženo je od Vlade da inicira i uvođenje diferencirane stope PDV-a na određene proizvode, ali je činjenica da je i to komplikovano zbog neformirane vlasti na nivou BiH, s tim da se o tome i postigao dogovor na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje.

Nije naišao na odobravanje ni zahtjev da se odredi nominalni iznos marži na period prije poskupljenja, jer to dokraja nisu podržali u Uniji poslodavaca RS-a.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija za sada je obećao da će entitetska vlada intervenirati s “određenim” količinama ulja i pšenice, ali nije mogao da odgovori o kojim se količinama radi.

“Vlada RS-a ima određene količine ulja kojima može intervenirati na tržištu i dvomjesečnim količinama u žitu koje bi bilo dostavljeno mlinarima, a da bismo osigurali niže cijene hljeba”, rekao je Tegeltija, dodajući da to u ovom trenutku mogu da urade.

Za narednu sjednicu Upravnog odbora UIO najavio je iznošenje određenih zahtjeva za izmjene zakona da bi se, tvrdi, korigovale cijene osnovnih životnih namirnica, a već za sutra i sjednicu Vlade da bi se preciznije definiralo šta se to konkretno može uraditi.

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Ranko Milić izrazio je bojazan da bi smanjivanje marži moglo da dovede u negativnu poziciju domaće trgovce, u odnosu na veće trgovačke centre “koji mogu da manipuliraju visokom ulaznom cijenom, a niskom maržom”.

Time bi se, smatra, nenamjerno urušila domaća privreda, a napominje i da bi tržište trebalo da bude regulator cijena.