biznis
0

Cijene nafte pale ispod 76 dolara

FENA
Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 76 dolara za barel, stabiliziravši se nakon prošlosedmičnog rasta u očekivanju objave važnih makrogospodarskih podataka i početka sezone poslovnih izvještaja u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 48 centi na 75,61 dolar, nakon što je prošle sedmice zaključio u plusu većem od 5 posto.

Na londonskom je tržištu njegova cijena pala za 61 cent na 74,81 dolar, prenose agencije.

"Prošle su sedmice cijene poskočile a dolar je tek blago ojačao", sumirao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Kineski su podaci poduprli tržišta ali sada prevladava oprez uoči ovosedmične objave važnih podataka i rezultata", dodaje.

Na samom početku sedmice cijenama su potporu pružili podaci o rastu kineskog izvoza u junu za 43,9 posto dok je uvoz sirove nafte poskočio je 25 posto i dosegnuo rekordnih više od 22 miliona metričkih tona.

Ulagači ipak nisu toliko optimistični kada su u pitanju gospodarske prognoze za drugu polovinu godine jer su u proteklih nekoliko sedmica krenuli u rasprodaje, ističu analitičari.