Međunarodno tržište
0

Cijene nafte iznad 70 dolara

FENA
Cijene sirove nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 70 dolara za barel, nadoknadivši dio prošlosedmičnih gubitaka zahvaljujući ohrabrujućim signalima iz Kine, no analitičari upozoravaju da je raspoloženje i dalje slabo.

Cijene barela sirove nafte porasle su na američkom tržištu 36 centi na 70,40 dolara, dok su na tržištu u Londonu ostale nepromijenjene i iznosile su 71,68 dolara, javljaju agencije.

Evropske dionice ojačale su u jutarnjoj trgovini slijedom dobitaka u Aziji. Rast cijena nafte prkosi jačem američkom dolaru, što čini robu skupljom za vlasnike ostalih valuta.

"Mislim da je prošlosedmična slabost bila malo pretjerana kada pogledate nevjerojatno snažne podatke o potražnji iz Kine", rekao je Christopher Bellew, broker iz firme Bache Commodities. "Cijene vjerojatno neće dugo ostati tako niske".

Njemački parlament odobrio je u petak svoj dio od ukupno 1.000 milijardi dolara vrijednog mehanizma za stabilizaciju eura, koji su uzdrmale bojazni da bi evropska dužnička kriza i stroža finansijska regulacija mogli ugušiti gospodarski oporavak.

Taj potez ipak nije u potpunosti suzbio strah da bi se grčki problemi mogli proširiti na druge prezadužene države, oslabiti evropsko gospodarstvo i ograničiti trgovinu u SAD-u i Aziji.

"Nafta bi mogla postati žrtva negativnog raspoloženja u kratkoročnoj perspektivi, ali bi se njezine cijene trebale oporaviti kada se panika stiša", rekao je Toby Hassall, glavni analitičar u firmi CWA Global Markets.

Analitičari u Barclays Capitalu kazali su da će glavni motor rasta cijena biti oporavak potražnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čije je sjedište u Beču, nije danas objavila na svojim internetskim stranicama referentnu cijenu barela košarice svoje nafte, budući da su austrijska kao i mnoga druga evropska tržišta zatvorena zbog praznika Duhova.