Međunarodno tržište
0

Barel nafte skočio iznad 72 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 72 dolara za barel, poduprte rastom na azijskim i evropskim tržištima dionica i pojačanom potražnjom za gorivom u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u julu skočile su na američkom tržištu za 1,12 dolara na 72,63 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 73 centa i iznosile 72,47 dolara za barel, prenose agencije.

Prvi puta od sredine aprila cijene su na američkom tržištu nadmašile nivo onih na tržištu u Londonu.

U srijedu je cijena sirove nafte na američkom tržištu skočila za četiri posto, zabilježivši najveći dnevni postotni skok u preko tri mjeseca, nakon što su sedmični podaci američke vlade pokazali rast potražnje za rafiniranim naftnim proizvodima kao što su benzin i dizel.

Tržište očekuje preliminarne podatke o američkom BDP-u u prvom tromjesečju radi dodatnih smjernica o oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva i vodećeg potrošača energije.

Analitičari očekuju da će podaci o američkom BDP-u u prvom tromjesečju pokazati rast aktivnosti za 3,4 posto.

"Američka potražnja i danas igra važnu ulogu", kazao je Christopher Bellew iz tvrtke Bache Commodities.

"Makroekonomski podaci apsolutno su najvažniji, pri čemu se povjerenje u oporavak odražava i u rastu vrijednosti dionica", dodao je.

Dodatnu su potporu cijene crpile iz rasta azijskih i evropskih tržišta dionica u četvrtak, nakon što je Kina negirala da preispituje svoja ulaganja u evropsku imovinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čije je sjedište u Beču, objavila je na svojim internetskim stranicama da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 68,21 dolar, što je 1,37 dolara više nego dan ranije.