biznis
0

Cijena nafte pala ispod 98 dolara za barel

FENA
Cijene sirove nafte pale su danas na azijskom tržištu ispod 98 dolara za barel, nakon što je jedan kineski zvaničnik izjavio da je izvjesno da svijet tone u dugotrajnu recesiju.

Nafta za orijentacionu isporuku u decembru je u elektronskom poslovanju na Newyorškom merkantilnom tržištu bila u porastu 10 centi, na 97,51 dolar za barel. Taj termin isporuke je u petak zaključen na 97,41 dolar za berel, u padu 1,41 dolar u odnosu na prethodni dan.

Marka "Brent" za isporuku u januaru se na londonskoj berzi ICE ugovara 12 centi u porastu, po 107,68 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Kineski državni mediji su prenijeli da je vicepremijer te zemlje, koji nadgleda trgovinu i finansije, ovog vikenda izjavio da je svjetska ekonomska situacija "krajnje ozbiljna" i da će se njegova zemlja usredsrijediti na domaće izazove.

Vlasti Singapura saopćile su danas da očekuju da njihova ekonomija iduće godine ojača svega jedan posto, znatno manje od ovogodišnje ekspanzije od pet procenata.

Sirova nafta je poskupjela u odnosu na nivo od 75 dolara, zabilježen 4. oktobra, podstaknuta znacima da će američka ekonomija ove godine izbjeći recesiju.

Cijene te sirovine su se, međutim, povukle sa prošlosedmičnog četvoromjesečnog maksimuma od iznad 103 dolara za barel jer trgovci procjenjuju da li slaba globalna ekonomija opravdava dalji rast cijena.

Međunarodni monetarni fond je u septembru prognozirao rast svjetske ekonomije od četiri posto u 2012.