biznis
0

Povećanje zaliha u SAD-u oborilo cijene nafte

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Cijene sirove nafte su se na azijskom tržištu danas spustile na blizu 99 dolara za barel poslije objavljivanja izvještaja da su zalihe te sirovine u SAD povećane više nego što se očekivalo, što govori o padu tražnje.

U elektronskom poslovanju na Newyorškom merkantilnom tržištu, nafta za orijentacionu isporuku u januaru je bila u padu 65 centi, na 99,14 dolara za barel, pošto je sinoć u New Yorku zaključena na 99,79 dolara, 1,58 dolara skuplje nego prethodnog dana.

U Londonu na berzi ICE nafta marke "brent" je bila u padu 11 centi, na 110,71 dolar za barel, prenijela je agencija AP.

Američki Institut za petrolej je sinoć saopćio da su zalihe sirove nafte u SAD prošle sedmice povećane za 3,4 miliona barela, dok su analitičari očekivali porast za milion barela.

Zalihe benzina su istovremeno smanjene za 173.000 barela, a drugih derivata povećane za 1,4 miliona barela.

Američka Uprava za energetske informacije u okviru ministarstva energetike objavit će svoj sedmični izvještaj danas kasnije.

Sirova nafta je poskupjela u odnosu na nivo od 75 dolara za barel, zabilježen početkom prošlog mjeseca, podstaknuta rastućim očekivanjima da će američka ekonomija izbjeći recesiju.

Pojedini analitičari, međutim, prognoziraju da će dužnička kriza u eurozoni gurnuti Evropu u recesiju tokom nekoliko sljedećih mjeseci, što bi moglo da podrije svjetsku tražnju sirove nafte.

Analitičari takođe s pažnjom prate postepeno obnavljanje proizvodnje nafte u Libiji i povratak te zemlje na svjetsko tržište.

Američka investiciona banka Morgan Stanley prognozira da bi cijene marke "brent" mogle da skliznu čak na 85 dolara za barel u prvoj polovini iduće godine, prenosi Tanjug.

"Do znatnog povećanja isporuka i usporavanja tražnje može doći istovremeno, otprilike u drugom kvartalu iduće godine. Ako bi, uz to, OPEK zadržao proizvodnju na sadašnjim nivoima, rezerve u skladištima bi naglo narasle tokom prvog polugodišta", ukazao je Morgan Stanley.