biznis
0

Pad cijena nafte na međunarodnom tržištu

SRNA
Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima usljed naznaka daljeg usporavanja privrednog rasta u Evropi.

Barel sirove nafte pojeftinio je na tržištu u Londonu 58 centi, na 109,94 dolara. Na američkom tržištu cijena je ostala gotovo nepromijenjena, pa se barelom trgovalo po 100,24 dolara.

"Smatramo da će tržište sirove nafte i u narednom periodu balansirati između trenutno tijesnih zaliha i prijetnje da bi evropska dužnička kriza mogla izazvati globalnu recesiju u bliskoj budućnosti, što bi rezultiralo oštrim padom potražnje za naftom", saopštili su analitičari Goldman Sachsa na osnovu istraživanja.

Time su analitičari jedne od najvećih banaka Wall Streeta ignorisali jučerašnju neočekivanu koordinisanu najavu centralnih banaka o jačanju likvidnosti u svjetskom finansijskom sistemu. 

Američka centralna banka (FED), Evropska centralna banka i centralne banke Kanade, Britanije, Japana i Švicarske dogovorile su da će za pola postotnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih pozajmica bankama.

Kineski indeks menadžera nabavke pao je u novembru na najniži nivo u 32 mjeseca, ukazujući na usporavanje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom potrošaču energije, zbog slabljenja domaće i inostrane potražnje.

Ti podaci su se nadovezali na odluku kineskih monetarnih vlasti da snize nivo obaveznih rezervi za banke po prvi put u tri godine. Potez je protumačen kao signal kineskih vlasti da je podrška privrednom rastu njihov prioritet.
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internet stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u srijedu iznosila 110,38 dolara, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni dan.