{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijena nafte bit će u stalnom porastu zbog najave embarga

S
27.2.2012. u 11:32
0
3
Cijena nafte bit će u stalnom porastu zbog najave embarga
0
Cijena nafte bit će u stalnom porastu zbog najave embarga
Cijena nafte se krajem prošle nedjelje našla na nivou od 109,67 dolara za barel lake američke nafte i 125,07 dolara za barel nafte tipa "brent".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najava embarga na uvoz nafte iz Irana, koji bi trebalo zvanično da počne od jula ove godine, smatraju analitičari svjetskih berzi sirovina, učinit će da se rast cijena tog energenta bude u stalnom porastu.

Tome će naročito doprinijeti nova cjenovna očekivanja Saudijske Arabije izazvana velikim rastom državnih izdataka, prenose agencije.

Znatno povećanje cijene nafte izazvala je svojevremena obustava isporuka iz Libije, koja dnevno svjetskom tržištu isporučuje 1,6 miliona barela, tako da se samo može pretpostaviti koliko bi na cijenu uticao nedostatak od oko 10 miliona barela dnevno, koliko stiže iz Irana.

Taj nedostatak, smatra stručnjak za sirovine njemačke Commerce banke Eugen Weinberg, ne bi mogla da nadoknadi ni uvijek spremna Saudijska Arabija.

Ministar za naftu te zemlje Ali Naimi podigao je u nedavnoj izjavi ciljnu cijenu nafte sa dotadašnjih 75 na 100 dolara, ali je analitičarima ostalo nejasno da li je mislio na minimalno 100 dolara ili maksimalno 100 dolara po barelu.

Weinberg podsjeća da je u posljednje vrijeme Saudijska Arabija podizala svoje državne troškove za 15 posto godišnje i ako tako nastavi biće joj potrebna cijena od 150 dolara za barel. "I ona će tu cijenu i dobiti", kaže Weinberg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: