Svijet
0

Rastu cijene nafte nakon odluke Irana o prekidu izvoza

FENA
Dan nakon što je Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku, cijene sirove nafte su na azijskom tržištu skočile na devetomjesečni maksimum od 105 dolara za barel.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je danas u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu ugovarana po 104,74 dolara za barel pošto je u jednom trenutku skočila na 105,21 dolar, na najviši nivo od maja prošle godine.

Taj termin isporuke je u petak u Njujorku zaključen na 103,24 dolara za barel, 93 centa skuplje nego prethodnog dana.

Marka "brent" je na berzi ICE u Londonu ojačala 1,43 dolara, na 121,01 dolar za barel, prenijela je agencija AP.

Iransko ministarstvo nafte je u nedelju saopćilo da je obustavilo isporuke sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama, što predstavlja očigledan preventivni udarac kompanijama Evropske unije nakon što je taj 27-očlani blok uveo sankcije na iranski izvoz sirove nafte koje uključuju zamrzavanje imovine iranske centralne banke i embargo na izvoz nafte počev od jula, prenosi Tanjug.

Iranski ministar nafte Rostam Kasemi je ranije ovog mjeseca upozorio da bi Teheran mogao da prekine izvoz sirove nafte "neprijateljskim" članicama EU. Taj blok učestvuje sa oko 18 odsto u ukupnom iranskom izvozu nafte.

Nafta je poskupila u odnosu na 96 dolara ranije ovog mjeseca pod uticajem optimizma da bi svjetska ekonomija ove godine mogla da ojača više nego što se prvobitno očekivalo.

Banka "JP Morgan" je povećala prognozu cijene marke "brent" na čak 135 dolara za barel, sa ranije projektovanih 120 dolara, ukazavši da "jačanje ekonomskog zamaha ima potencijal da dalje podigne cijene nafte u sljedećih 12 mjeseci do dvije godine".