Iran: Cijene nafte će biti iznad 250 dolara po barelu

S
SRNA
4.12.2011. u 12:58
0
4
Iran: Cijene nafte će biti iznad 250 dolara po barelu
0
Iran: Cijene nafte će biti iznad 250 dolara po barelu
Iransko Ministarstvo inistranih poslova izrazilo je uvjerenje da će, ukoliko Zapad uzme u ozbiljno razmatranje da Teheranu blokira izvoz nafte, to izazvati veće nego dvostruko uvećanje cijena "crnog zlata" na globalnom tržištu.
"Čim se to pitanje ozbiljno uzme u razmatranje cijena nafte otići će iznad 250 dolara po barelu", rekao je portparol iranskog MIP-a Ramin Mehmanparast.

Razgovori Zapada o eventualnom jačanju sankcija Iranu zbog sporne namjene nuklearnog programa pojačani su od kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u novembru objavila izvještaj u kojem se navodi da postoje dokazi da je Teheran radio na proizvodnji atomske bombe.

Teheran navodi da je nuklearni program u potpunosti namijenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.

Američki Senat glasao je o mjeri kažnjavanja stranih finansijskih institucija u slučaju poslovanja sa iranskom Centralnom bankom, gdje se slivaju glavni prihodi od izvoza nafte, dok EU razmatra uvođenje zabrane uvoza nafte iz Irana.

Međutim, do sada ni WAshington niti Brisel nisu okončali svoje mjere protiv trgovine nafte ili Centralne banke usljed strahovanja od mogućeg uticaja na ionako slabu globalnu ekonomiju ukoliko bi zabranili protok nafte iz petog na svijetu izvoznika nafte.

Mehmanparast je izrazio sumnju da će taj korak biti i načinjen.

Upad demonstranata u britansku Ambasadu u Teheranu početkom sedmice nakon što je London najavio uvođenje jednostranih sankcija iranskoj Centralnoj banci izazvao je porast tenzija i rast cijene sirove nafte.

Prije zatvaranja berze u Londonu u petak cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora porasla je za 95 centi i sada iznosi 109,94 dolara po barelu.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: