biznis
0

Chrysler ne želi povući 2,7 miliona automobila uprkos opasnosti od požara

Klix.ba
Kompanija Chrysler je odbila zahtjev Vlade SAD-a da povuče 2,7 miliona vozila modela Jeep, uprkos tome što je Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) ustanovila da postoji veliki rizik od požara ukoliko dođe do sudara sa zadnje strane automobila.

Agencija NHTSA je zatražila od Chryslera da dobrovoljno povuče model Jeep Grand Cherokee, koji se proizvodio od 1993. do 2004. godine, kao i model Jeep Liberty, koji se proizvodio između 2002. i 2007. godine. No, Chrysler je saopćio da su automobili sigurni i da nema namjeru povući ih. Agencija NHTSA može narediti povlačenje automobila, ali je za to potreban sudski nalog.

Odbijanje sličnih zahtjeva je veoma rijetka pojava u industriji automobila. Chrysler ima rok do 18. juna da odgovori na zahtjev. Istraga o spornim modelima je počela 2010. godine. Agencija tvrdi da u slučaju sudara sa zadnje strane gorivo iz rezervoara počinje curiti te da postoji opasnost od požara. NHTSA je saopćila da je rezervoar postavljen iza osovine, kao i da je njegova visina iznad ceste dizajnerska greška.

Kompanija Chrysler je pomjerila rezervoar modela Grand Cherokee ispred stražnje osovine 2005. godine, a isto je učinjeno i kod modela Liberty 2007. godine. Međutim, povlačenje spornih modela i premještanje njihovih rezervoara bi bio dugotrajan i skup proces.

Godine 2011. je kompanija Toyota povukla 1,7 miliona automobila zbog opasnosti od curenja goriva, a analitičari su procijenili da je to kompaniju koštalo 240 miliona dolara.

Agencija NHTSA je saopćila da ima dokaze u vidu 32 sudara sa zadnje strane koja su dovela do curenja goriva iz rezervoara, a potom i požara na modelu Grand Cherokee. U tim saobraćajnim nesrećama su poginule 44 osobe. Najmanje pet sudara u kojima su sa zadnje strane oštećeni modeli Liberty, doveli su također do požara zbog curenja goriva iz rezervoara, a u tim nesrećama je poginulo sedmero ljudi.

NHTSA tvrdi da stariji modeli Grand Cherokeeja i Libertyja imaju dvostruko veći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama u odnosu na slična vozila ostalih proizvođača.