biznis
0

Chrysler će proizvoditi Fiat-ov motor u Michiganu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka automobilska kompanija "Chrysler" najavila je da će krajem 2010. u Michigenu početi proizvoditi male motore, zapremine 1,4 litra, koje je razvila italijanska kompanija "Fiat".

Na ovaj potez odlučila se u nastojanju da na tržište što prije pusti novu generaciju malih automobila s niskom potrošnjom goriva, čija bi prodaja trebala imati ključni doprinos u njenom oporavku.

Izvršni direktor "Chryslera" i "Fiata" Sergio Marchionne je izjavio da će sljedeće dvije godine biti od presudnog značaja za pokušaje da se ponovo oživi proizvodnja nekadašnjeg američkog giganta, a koji nastoji povratiti povjerenje američkih potrošača, nakon što je u junu izbjegao bankrot, prenio je Routers.

-Kod dijela potrošačke baze postoji opiranje da se vrate toj marki, ukazao je Marchionne na konferenciji za novinare u sjedištu "Chryslera" i objasnio da je "problem u tome što ne postoji brzo riješenje za podizanje ugleda te marke".

-Moje iskustvo govori da to ne može biti učinjeno za manje od 24 mjeseca, ali namjeravam pokušati skratiti taj period, izjavio je.

Marchionne je najavio da će ekonomični mali motor prvo biti montiran u automobil "fiat 500" koji treba da se pojavi u američkim izložbenim salonima krajem 2010., a mogao bi da se koristi i u generaciji novih malih putničkih vozila.