Komentari (87)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Velika siva ekonomija je prisutna tamo gdje je birokratski aparat glomazan, skup i trom. Poslovni BiH subjekti u vlasništvu države, kantona i općina prijavljuju oko 6 mlrd. km što je 11.7% udjela u poslovnim prihodima FBiH. 15% privatnih firmi u BiH je na neki način ovisno o državi. U FBiH je 100.000 ljudi zaposleno u javnoj upravi te državnim, kantonalnim i općinskim firmama. Oni čine 20% svih zaposlenih u FBiH. Privatnici nisu maloumnici da hrane takav ogroman parazitski aparat.
ali hrane ga?
gooUser1612107733, da, najveće privatne firme hrane parazitski aparat jer su pod povećalom i nemaju baš puno izbora, ali zato male obiteljske firme i svi oni mali u uslužnim djelatnostima, poljoprivredi, građevinarstvu i trgovini na malo znaju kako sprovesti legalnu poreznu evaziju i na kapaljku hraniti birokratski parazitski aparat.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Javna preduzeca duguju milijarde maraka, ne placaju porez, isplacuju plate bez doprinosa. Direktno urusavaju fondove, ali prvo cemo kaznjavati sto neko na crno zaradi 20 KM.
Kad se država(čitaj oni koji prestavljaju VLAST) postavi prema građanima ŠANERSKI, građani to OSJETE !!!
Naravno da opravavamo. Šta imamo za uzvrat od države koju finansiramo fiskalnima nametima?. Plačamo zrdravstvo kada radimao i opet nam naplačuju preko markica i opet kada dođemo u Bolnice! Puteve plačamo preko registracija i goriva! Sigurnost nikakva - jer ako omaš dobre veze sa SDA u KS možeš i da ubiješ i da te štiti čitav sigurnosni sistem???
80% naroda u BiH je na crno.Ko je jos lud da placa uhljebima porez nikad ne trazim racun i kad god mogu odbijem racun u 90% slucajeva.
Zato i jesmo na dnu u Evropi po razvoju. Za zemlju koja je na ovakvoj poziciji tj jako blizu visoko razvijenih zemalja BiH cak i sa pretrpljenim ratom bi trebala vec sada da bude u rangu jedne Slovacke. Svi volimo beneficije od drzave al da budemo odgovorni prema njoj tu uvijek svi do jednog podbacimo, a razvijena drzava ne trpi bahatost i nepostovanje zakona.
Kad je država i državnici Lopov onda je to u dure
Da plaćam porez, a nikad s biroa me nisu ni pitali ništa. Apsolutno država za mene ne brine, zašto da je plaćam.
naravno nece bijelo valjda odobravat
Rad na crno ili da se ne moze nikako posao dobiti ako neko ne pristane na uslove. Biti gladan ili prezivljavati....Na zalost, ovo je politika nametnula kao jedini izlaz, jer nema alternative. Vlas, drzava, sistem, politicari....ukratko svi oni sa prepunim dzepovima ne nude nikakav izlaz i jedini su krivci, jer su izgubili osjecaj realnosti i ljude posmatraju kao stvari.
Ma kome dati doprinos za u drzavnoj kasi zajebi tu teoriju uzimaju nas kako hoce samo jedno pitanje gdje su pare od AKCIZA za gorivo
Sve na crno ljudi,pogresno je ovo misljenje,ne vaöja nista,ali nuzda zakon mijenja,molite trgovce da vam ne izdaju racune,sve zivo sto na crno moze radite,zar da se puni kasa hajvanima da imaju vise da ukradu stoke jedne
I onda hoces doktoru = plati ili nema lijecenja. Hoce ti dijete u skolu = plati skolarinu ili ga vodi kuci. Hoces da vozis auto = plati vinjetu jer je put i cesta u privatnom vlasnistvu. Hoce penziju = ako si sam sebi uplacivao imati ces, inace ko te j****be. Tako i treba. Ni kinte ne dati javnom sektoru...
Idioti.
400 na banku ol
400 na banku ol
LIJEPO JE TO , AL KAD CETVRTINA GRADANA ODE DOKTORU , ONDA VICU UH JEST SKUPO . DA TI JE MALO ISPOD STOLA PA DA BUDE SVE U REDU . E NECE MOCI . VALJA MALO BIT I POSTEN .
Odeš ko čovjek u državne ustanove i za sitnicu ti citiraju zakone i paragrafe,...citiraju ti zakone da oprvdaju zakone a ne da čovjeku izdejsvuju pravdu a sačuvaj bože da će ti odma sve reći i pravilno uputiti da ne ispadneš blehan zvani tamoVamo,VratiSeDođiSe. Vrcaju službenici zakonskim paragrafima sitnu raju kojih je najviše. E pa narod ti je ko voda, nađe ti on rupu gdje je i nema. Da su zakonoSlužbenici malo više fer i narod bi im dao puno više na volju.