EBRD
0

Četiri miliona eura za nastavak razvoja Bimala

Sarajevo-x.com
U Brčkom je u četvrtak potpisan ugovor između generalnog direktora BIMALa d.d. Brčko, predsjednika Uprave Studen & Co Holdinga Beč, Ilije Studena i bankara EBRD Rijada Hasića za novu kreditnu liniju u vrijednosti od četiri miliona eura.

Ovo je drugi kredit koji je EBRD odobrila Bimalu sa svrhom kreditiranja poljoprivrede i obrtnih sredstava, a svakako predstavlja dalju podršku Bimalu i Studen grupi u ostvarenju njihovih razvojnih planova koji uključuju dalje investicije i akvizicije.

U godini koja će biti zapamćena po ekonomsko-finansijskoj krizi i sveopštoj nelikvidnosti, te nemogućnostima razvoja u skladu s planovima i očekivanjima, Bimal je uspio nastaviti planirani tempo razvoja, posebno u sferi porasta izvoza na tržišta Evropske unije i na taj način doprinijeti poboljšanju nepovoljne situacije za privredu BiH koja relativno malo izvozi.

Kredit EBRD-a ujedno predstavlja i priznanje za dosadašnje napore koje je Bimal ulagao u posljednjih sedam godina i uspješno realizovao planove za povećanje udjela domaćih sirovina u proizvodnji jedinog proizvođača jestivog ulja u Bosni i Hercegovini.