Najave iz Kine
0

Brza pruga od Pekinga do Londona

SRNA
Kina planira da u sljedećih deset godina izgradi željezničku liniju koja će povezati Peking i London, piše kineska štampa.

Projekt bi obuhvatio najmanje 17 država, a Kina, koja je spremna da sama finansira gradnju, kasnije bi naplatila udio država kroz koje bi prolazila željeznica kompenzacijom u obliku prirodnih resursa.

 Ideju o željezničkom povezivanju Evrope i Kine, što će, ukoliko se ostvari u cjelosti, biti najveći infrastrukturni projekat u istoriji, ipak nije dala Kina, nego su joj ga predložile druge države predvođene Indijom.

  Iako još nije dogovorena konačna ruta, za sada se predviđa da će voz, koji će juriti brzinom od 320 kilometara na čas, povezivati Kinu i  London preko Indije, Pakistana i Bliskog istoka.  Imajući u vidu prognozu da bi trasa u Evropu trebalo da dođe sa juga, postoje šanse da će pruga ići iz smjera Turske i preko Balkana.

Kina je već počela pregovore o gradnji sa državama poput Indije i Irana, a navodno su i države istočne Evrope već pokazale interesovanje da učestvuju u projektu, piše list "Saut Čajna morning post".

Najbrži voz na svijetu povezuje kineske gradove Vuhan i Guangžou, a dostiže brzinu od 400 kilometara na čas.