Od 25. aprila
3

Broj pošiljki vrijednosti do 300 KM samo neznatno povećan nakon ukidanja dažbina

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Broj pošiljki vrijednosti do 300 KM neznatno je povećan u odnosu na period prije ukidanja dažbina, potvrđeno je za Klix.ba iz BH Pošte.

BH Pošta trenutno ne raspolaže svim potrebnim podacima s obzirom na kratak period od primjene nove Odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina. Ipak, potvrđeno je da je došlo do neznatnog povećanja prispijeća pošiljki.

"Možemo vam samo potvrditi, a na osnovu podataka kojima trenutno raspolažemo, a koji još nisu dovoljni za detaljniju procjenu, da je došlo do neznatnog povećanja prispijeća pošiljki vrijednosti do 300 KM u odnosu na prethodni period kada odluka nije važila", potvrđeno je iz BH Pošte za Klix.ba.

Pošte Srpske nemaju informacije kojim bismo mogli uporediti efekte ove odluke. Naime, većina pošiljki koje sadrže robu su iz Kine i dalekih zemalja i prijenos tih pošiljki nekad traje i više od mjesec dana, tako da su pošiljke koje su pristigle u maju uglavnom poručene prije nego što je pomenuta odluka stupila na snagu.

Podsjećamo, odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inozemstva na 300 konvertibilnih maraka stupila je na snagu 25. aprila.

Plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM. Prije 25. aprila ona je bila 50 KM.