Izdat certifikat
11

Brčanski inspektorat odbacuje odgovornost za aferu oko izvoza jabuka u Rusiju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Voditeljica Inspektorata Brčko distrikta Senada Garić sazvala je u utorak konferenciju za novinare u povodu afere oko izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju.

Istaknula je da je inspektor Vlade Brčko distrikta izdao fitosanitarni certifikat u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja te Pravilnikom i procedurom koja je njemu propisana kao nadležnom inspektoru za tu oblast.

Garić se osvrnula na sastanak održan ovim povodom u Upravi za zaštitu zdravlja bilja Ministarstva vanjske trgovine BiH kojem su nazočili predstavnici entitetskih ministarstava za poljoprivredu, vodoprivredu ii šumarstvo, Inspektorat Brčko distrikta i entitetski inspektorati kao i pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu.

Garić je navela da je na sastanku razgovarano o poduzetim aktivnostima i aktivnostima koje se trebaju poduzeti u vezi s notom Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije, a u vezi s aktualnom zabranom izvoza jabuke iz BiH u Rusku Federaciju.

"Ovakvim potezom učinjena je velika šteta državi, našim proizvođačima, ali je i diskreditiran Inspektorat Brčko distrikta", istaknula je je Garić.

Ustvrdila je da je na početku jučerašnjega sastanka predložen zaključak da se ministar Šarović obrati gradonačelniku Brčko distrikta kako bi sankcionirao inspektora koji je izdao fitosanitarni certifikat u ovomu slučaju.

"Nakon obavljene duge rasprave taj zaključak je odbačen", kazala je Garić.

Dodala je da inspektor Brčko distrikta izdaje fitosanitarni certifikat o zdravstvenoj ispravnosti kojim se potvrđuje da je roba koja se izvozi zdravstveno ispravna, da nema štetnika i bolesti, te da u tom certifikatu nema porijekla i da inspektor ne utvrđuje podrijetlo robe, o čemu odlučuje drugo tijelo.

"Fitosanitarni inspektor koji je pregledao robu pregledao je i dokumentaciju koju je špediter priložio uz zahtjev, od fakture do dokaza o porijeklu robe, koju izdaje Vanjskotrgovinska komora kao i uplatnicu o plaćenoj taksi. Kada je izašao na mjesto događaja, pregledao je kamion, koji nije bio zapečaćen, što je veliki propust, niti prije niti poslije pregleda inspektora i carine. Inspektor je skidao gajbe s kamiona, uzimao jabuke, po važećim propisima vršio sječu i na temelju toga izdao certifikat. Vanjskotrgovinska komora je na temelju zahtjeva izvoznika potvrdila da je to proizvod bh. porijekla i za to neko drugi treba odgovarati, a ne fitosanitarni inspektor. Inspektor je pregledao robu i on ne utvrđuje porijeklo", pojasnila je Garić.