biznis
0

Brašno "Mlina" iz Ustikoline ponovo poskupljuje

FENA
Brašno Mlinsko-pekarske industrije (MPI) "Mlin" Ustikolina građani će od sutra kupovati po novim, većim cijenama, potvrdio je Feni v.d. direktora ove firme Ismet Bukva.

Iako je još od 20. decembra prošle godine brašno MPI "Mlin" skuplje za 16 posto, rast cijena ovog osnovnog prehrambenog proizvoda tu nije zaustavljen. Proizvođači novi talas poskupljenja pravdaju stalnim rastom cijena pšenice na svjetskom tržištu.

"S obzirom na galopirajući rast cijena u Mađarskoj, odakle mi nabavljamo pšenicu, proizvođači su prinuđeni izvršiti ponovnu korekciju cijena brašna. Poređenja radi, u junu prošle godine tonu pšenice plaćali smo 120 eura, dok je trenutna cijena oko 310 eura", pojasnio je Bukva, dodajući da će, zavisno od vrste te veličine samog pakovanja, brašno MPI "Mlin" poskupjeti za 8 do 15 posto.

"Naprimjer, vreća brašna T 500 bit će skuplja za 15 posto, odnosno s ranijih 23,05 KM cijena će biti povećana na 26,95 KM. Nažalost, ukoliko cijena pšenice ostane ista ili se i dalje bude povećavala, bit ćemo ponovo prinuđeni povećati cijene kako brašna, tako i hljeba i ostalih peciva", najavio je Bukva, dodajući da nije siguran da će se iznaći način da pravovremeno reaguju nadležne institucije.

"Po mojim saznanjima, u Federalnoj direkciji robnih rezervi nema dovoljno zaliha pšenice koja bi mogla podmiriti potrebe svih pekara u BiH po nekim povoljnim cijenama da bi se smanjile ili zadržale cijene na sadašnjem nivou. Te zalihe mogle bi se usmjeriti makar da bi se zaštitile socijalno najugroženije kategorije stanovništva", istakao je v.d direktora MPI "Mlin" Ustikolina.