Završene dvije trećine posla
0

Bos. Petrovac: Izgradnja tvornice peleta napreduje po planu

FENA
S obilježavanja početka radova (Foto: Arhiv)
S obilježavanja početka radova (Foto: Arhiv)
"Radovi na izgradnji tvornice peleta u Poslovnoj zoni Gorinčani, koji su počeli sredinom aprila, napreduju planiranom dinamikom i do sada su urađene dvije trećine posla", kazao je za Fenu direktor kompanije Interwork iz Cazina Sanel Liđan, ne krijući zadovoljstvo do sada urađenim.

Interwork je, prema njegovim riječima, joint venture kompanija italijanskih i bh. privrednika po sistemu green field investicije. "U ovaj projekat, koji će se izvoditi u dvije faze, biće ukupno uloženo oko 3 miliona maraka", istakao je Liđan dodajući da će se u septembru krenuti sa instalacijom prvih mašina za proizvodnju. "Krajnji rok za završetak izgradnje tvornice je 15. novembar, do kada bi trebali biti završeni svi radovi, uključujući i okoliš", kazao je Liđan.

Dodao je da bi se krajem godine trebalo krenuti sa probnom proizvodnjom i edukacijom radnika, a kapacitet proizvodnog pogona za proizvodnju peleta biće 2 tone na sat. Za početak će tu, kako je kazao, posao naći 20-tak radnika u dvije smjene, a kasnije sa povećanjem proizvodnje u planu je pokretanje i treće smjene, što će značiti i nova radna mjesta.

Kada je u pitanju plasman proizvoda, zbog nemogućnosti apsorpcije domaćeg, nastupaće se i na ino-tržišta. "Poduzeće Amadint iz Cazina bit će naš generalni zastupnik za tržište BiH. Do sada su obezbjedili plasman između 25 i 30 posto naše proizvodnje, a ostatak ćemo izvoziti u Italiju", pojašnjava Liđan.

Naredne godine u planu je pokretanje druge faze ovog projekta, odnosno izgradnja staklenika za proizvodnju zeljastog bilja, čime će se prema njegovim riječima, zatvoriti financijska konstrukcija, ali i ukupni tehnološki proces ovog proizvodnog kompleksa. Staklenici će se zagrijavati viškovima toplote od proizvodnje peleta, čime će iskorištenost energije biti na visokom nivou.

Za gradnju u Bosanskom Petrovcu odlučili su se, kako kaže, prvenstveno zbog geografskog položaja, odnosno sirovine. Sem toga, zadovoljni su i uslovima u Poslovnoj zoni Gorinčani. "S obzirom da ćemo u proizvodnji koristiti i određene mašine, poput drobilice čiji zvučni efekat može djelovati negativno u blizini naselja, lokacija Gorinčana izuzetno nam je odgovarala", dodao je Liđan.