Konkurencija osvaja tržište
0

Borba brendova: Esprit zaposlio bivšeg menadžera Zare

Klix.ba
Modni brend Esprit, nakon što je nedavno objavio da je "izgubio svoj duh" i da su mu H&M i Zara preoteli kupce, odlučio se na novi poslovni poduhvat. Zaposlili su bivšeg menadžera Zare s jednim jedinim zadatkom - da stvari okrene u njihovu korist.

Jose Manuel Martinez, 42-godišnji Španac i bivši menadžer Inditexa, vodećeg svjetskog brenda koji je vlasnik Zare, na poziciji novog izvršnog direktora Esprita zamijenio je Ronalda Van der Visa, koji je dao otkaz u junu ove godine.

Proglašenjem novog izvršnog direktora vrijednost dionica Esprita na hongkongškoj berzi skočia je za 28 posto. Ipak, analitičari upozoravaju da su očekivanja od ovog imenovanja prevelika.

"(Ovo) imenovanje je pozitivna stvar, ali je to tek prvi korak", kaže analitičarka Deutsche Bank, Anne Ling. I njene kolege u Bank of America predviđaju da Martinez pred sobom ima "dug i neravan put".

I zaista, Espritu ne ide baš najbolje. Prošle godine njihov operativni profit smanjio se na samo 70 miliona eura sa 400 miliona eura, koliko su zabilježili godinu prije. Istovremeno su njihovi rivali Zara i H&M nastavili s rastom profita.

Esprit sa svojih 800 trgovina u više od 40 zemalja svijeta prodaje modernu mladalačku odjeću. Njihov bivši izvršni direktor Ronald Van der Vis požalio se nedavno kako je brend "izgubio svoj duh", kako su zapostavili svoje nasljedstvo i kako im kupci više nisu u centru pažnje. On je u toku prošle godine pokušao rekonstruisati poslovanje zatvaranjem više od 170 neprofitabilnih prodavnica, najviše u Sjevernoj Americi, Španiji, Švedskoj i Danskoj.

Kako prenosi AFP, do 2015. godine Esprit planira osvježiti evropsko tržište otvaranjem 185 novih trgovina u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i zemljama Beneluksa.

Martinez se također nada da će se duh Esprita vratiti i povratkom dizajnerice Melody Harris-Jensbach.