biznis
0

Blagi rast cijena nafte na tržištu u Londonu

SRNA
Cijene nafte danas su blago porasle na tržištu u Londonu u očekivanju sastanka američke centralne banke od kojeg ulagači očekuju najavu novih mjera podsticanja privrednog rasta.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 23 centa na 110,77 dolara. Na američkom tržištu pala je za 24 centa - na 86,68 dolara.

Međunarodni monetarni fond juče je upozorio da bi SAD i Evropa mogli ponovo da kliznu u recesiju, što je pritisnulo cijene nafte na početku današnjeg trgovanja.

Sve su oči sada uprte u američku centralnu banku Fed, jer se očekuje da će najaviti planove o intervenciji na tržištima obveznica kako bi podstakla dalji pad ionako niskih cijena dugoročnog zaduživanja. 

Ukoliko budu ispunjena očekivanja i Fed najavi kupovinu dugoročnih obveznica, to bi moglo u početnoj fazi da podrži cijene nafte, ali će dugoročni uticaj te odluke biti zanemariv, prognozira Kristofe Bare iz Kredit Agrikol end investment banke. 

"Važan je odnos ponude i potražnje, sporiji rast važniji je od monetarnog ublažavanja", zaključio je on. 

Cijene nafte na londonskom tržištu podržavaju i poremećaji u snabdijevanju sa Sjevernog mora i rat u Libiji, zbog kojeg je znatno smanjena proizvodnja vrlo kvalitetne nafte u toj zemlji. 
U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte juče kliznula na 108,29 dolara, oslabivši za 39 centi u odnosu na dan ranije.