biznis
23

Bivši uposlenik: Raditi u Facebooku je isto kao živjeti u Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Priču bivšeg zaposlenika Facebooka, koja je zapravo inicijalno ispričana u knjizi nazvanoj Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley, a koji je usporedio rad u Facebooku sa životom u Sjevernoj Koreji, prenio je portal Cnet, a zatim i ostali mediji.

U knjizi se Antonio Garcia Martinez, koji je za najveću i najpopularniju društvenu mrežu radio u od 2011. do 2013. godine, nakon čega je dobio otkaz, žestoko obrušio prvenstveno na Marka Zuckerberga i općenito radnu, ali i životnu filozofiju u Facebooku. Usporedio je Facebook sa Sjevernom Korejom i Rimskim carstvom, jasno aludirajući na kult "Velikog Vođe", kojega prema njegovim riječima Mark Zuckerberg tako pažljivo njeguje i obožava.

"Osjećaj rada u Facebooku je vrlo sličan osjećaju života u Sjevernoj Koreji ili Kubi. Na zidovima su polijepljeni slogani, svi smo nosili uniforme. Shvatio sam da je riječ o pojavama kakvima smo svjedočili puno puta, a pamti ih i povijest. Radi se o egomanijacima koji imaju svoje divlje vožnje, tako smo i svi mi u Facebooku bili samo pješaci u velikoj igri još većeg Marka Zuckerberga", tvrdi Martinez.

U dijelovima knjige koje je objavio Daily Mail piše da kompanija ima posebnu službu pod nazivom Sec koja prati aktivnosti zaposlenika.

Martinez naglašava i kako je bilo prigovora na ženske djelatnice ako su njihove suknje, prema mišljenju vladajuće strukture, bile prekratke.

Po njegovom mišljenju, fama o Silicijskoj dolini kao poslovnom raju obična je podvala, jer tu nema nikakve demokratije ili meritokratije.