Kadrovske promjene
3

Bivši političar Nick Clegg novi poslovni strateg Facebooka

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Facebook je angažirao Nicka Clegga, bivšeg zamjenika premijera Velike Britanije, da vodi tim za globalne poslove i komunikacije iz razloga što se ova kompanija suočava s eskalacijom problema oko sigurnosti podataka.

Nick Clegg će se u januaru preseliti u Silicon Valley kako bi zamijenio Elliota Schragea, koji je nedavno objavio da će napustiti Facebook nakon deset godina rada.

Njegova regrutacija izazvala je opće iznenađenje u britanskom političkom establišmentu, posebno zbog toga što se vrlo mali broj evropskih političara odlučuje okušati u poslovima vezanim za IT sektor.

U svom postu na Facebooku, Nick Clegg napisao je kako je osjetio da se Facebook mora suočiti s nekim teškim pitanjima, a posebno je naglasio kako će se posvetiti istraživanju na koji način tehnologija utječe na društvo, tj. kako poboljšati odnos s ljudima, organizacijama i vladama širom svijeta kako bi se osigurali uvjeti da se na tehnologiju gleda kao na nešto pozitivno.

Bivši potpredsjednik britanske vlade predvodio je liberalne demokrate u koaliciji s konzervativcima Davida Camerona u periodu od 2010. do 2015. godine, ali je izgubio svoje mjesto u britanskom parlamentu na općim izborima 2017. godine.

Nick Clegg će imati vodeću ulogu u osmišljavanju poslovne strategije Facebooka, piše Financial Times.