biznis
36

BHANSA svečano obilježila početak rada kontrole leta sa aerodroma Banja Luka

Piše: M. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na banjalučkom aerodromu Mahovljani danas je svečano obilježen početak pružanja usluga Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice ATCU II.

Prije nešto više od mjesec dana kontrolori Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) su počeli sa pružanjem usluga iz ovog centra oblasne kontrole leta.

Kako je rečeno danas na svečanom prijemu za predstavnike medija, iz kontrolnog tornja na ovom aerodromu, kontrolor leta BHANSA-e je 2. februara ove godine prvi put uputio dobrodošlicu posadi aviona u vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Od 13. novembra 2014. godine, preuzimanjem kontrole u zračnom prostoru BiH, kontrolori BHANSA-e iz Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice (ATCU I) Sarajevo, uspješno pružaju usluge kontrole vazdušnog saobraćaja i svakodnevno brinu o o sigurnosti aviosabraćaja u donjem sloju zračnog prostora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ovim činom Bosna i Hercegovina je napravila još jedan važan korak i na taj način se polako ali sigurno približila ispunjenju glavnog cilja, a to je početak pružanja usluga zračne plovidbe u sloju zračnog prostora iznad deset hiljada metara", rekao je Davor Primorac, direktor BHANSA-e.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U BHANSA-i su istakli da su posebno ponosni na nagradu Evropske komisije za SEFRA projekt koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije.

Ta prestižna nagrada uručena je direktoru Primorcu u Madridu 8. marta ove godine na Svjetskom kongresu pružalaca usluga u zračnom saobraćaju.