Najuspješnija kompanija u BiH
0

BH Telecom će u ovoj godini zaraditi 148 miliona KM

Piše: A. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
BH Telecom još jednu godinu završava kao najuspješnija bh. kompanija sa pozitivnim poslovnim rezultatima i očekivanom dobiti od 148 miliona KM.

Ovo je rečeno na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije BH Telecoma na kojoj su prezentirani preliminarni rezultati poslovanja i najavljene usluge koje korisnike očekuju u nadolazećoj godini.

Generalni direktor Nedžad Rešidbegović kazao je na početku da okruženje za poslovanje nije nimalo lako. Kao negativne tržišne utjecaje istaknuo je recesiju, političku situaciju, nezaposlenost, komplicirane primjene Zakona o javnim nabavkama te potcrtao da još uvijek nije završen rebalans cijena kao preduslov liberalizacije tržišta i poticaj razvoju telekomunikacija.

"Bez obzira na negativne utjecaje, i dalje smo najbolja kompanija u zemlji", naglasio je Rešidbegović. Izvršna direktorica za ekonomsko-finansijske poslove Aida Steinbauer kazala je da je očekivani prihod kompanije oko 612 miliona KM, očekivana dobit 148 miliona KM, realizovane su investicije od oko 110 miliona, a očekuje se da će isplaćena dividenda biti oko 110 miliona KM.

Kada su u pitanju usluge BH Telecoma, one bilježe porast broja korisnika. Broj postpaid korisnika povećao se za 14.453, a prepaid korisnika za 106.520. Zabilježeno je povećanje korisnika usluge Moja TV, kojih je u odnosu na prethodnu godinu više za 26.000, a ADSL korisnika je više za 30.000.

Na konferenciji za medije prezentirane su i najznačajnije usluge koje je BH Telecom ponudio korisnicima u 2012. godini.

"Prije svega to je Toptim usluga za poslovne korisnike, zatim smo nekoliko puta snižavali cijene za ADSL pristup internetu. Uveli smo Moju TV za fiksni priključak. Korisnicima Ultra Fun tarifnog modela omogućili smo do deset puta nižu cijenu od drugih operatera i uveli smo besplatne pozive prema Naj broju. Usluga 'do 200 posto više' izazvala je posebnu pažnju naših korisnika. Nekoliko puta smo imali akcije, a BH Telecom jedini na tržištu nudi potpuno besplatan i neograničen mobilni internet studentskoj populaciji", kazao je Hamdo Katica, izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja.

Kako bi odgovorio zahtjevima tržišta, BH Telecom će i u 2013. godini korisnicima ponuditi nove usluge, a radit će i na unapređenju i modernizaciji mreža. Naglašeno je da su već povećali GIA kapacitete sa 5 GB na 40 GB u sekundi, koje im je omogućeno povezivanjem optičkim kablom sa Budimpeštom. Planirano je uvođenje "cloud usluge", koje će omogućiti efikasno povezivanje poslovnih korisnika i javnog sektora te besplatan i neograničen internet. Ono što će najviše obradovati korisnike jeste najava da u 2013. neće biti povećanja cijena.

Na godišnjoj konferenciji BH Telecoma rečeno je da je kompanija u godini na izmaku nastavila praksu društveno odgovornog poslovanja i podržala brojne projekte iz kulture i sporta te druge socijalne projekte.

Osigurali su 2.000 računara i 800 multifunkcionalnih uređaja za 400 osnovnih i srednjih škola u BiH, a društveno odgovorno poslovanje nastavit će i u budućnosti.