{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. preduzeće Nikola Tesla uspješno proizvelo komponente za elektromobil

S
13.7.2013. u 21:18
0
39
Bh. preduzeće Nikola Tesla uspješno proizvelo komponente za elektromobil
0
Bh. preduzeće Nikola Tesla uspješno proizvelo komponente za elektromobil
Vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić rekao je da je uspješno završena prva faza proizvodnje komponenata za električne automobile u Republici Srpskoj, da su te komponente ugrađene u automobile i da su redovne isporuke za Njemačku.
Vučetić rekao je da je u toku prva faza proizvodnje 60 automobila i da je njemački partner potvrdio da su komponente u redu.

"Firma `Famos` Lukavica za dva dana napravila je neke komponente na nivou njemačkih proizvoda i sada imamo ugovor na stolu u vrijednosti 500 miliona KM u narednih pet godina koji treba da se realizuje", rekao je za ATV Vučetić, koji je i savjetnik predsjednika Republike Srpske.

On je naveo da je banjalučki "Elas" napravio šasiju za električni automobil na nivou njemačkog kvaliteta, "Famos" iz Lukavice je napravio ključne dijelove da diferencijal, a kompanija "Kaldera" uspjela je zajedno sa preduzećem "Nikola Tesla" da napravi punjač za električni automobil koji baterije napuni za manje od sata.

Vučetić je istakao da je to četiri puta brže nego što to trenutno rade velike svjetske kompanije, kao što je "Toyota".

Govoreći o proizvodnji u Fabrici tekstila u Bileći, Vučetić je rekao da radnici imaju standardne norme kao i u ostalim mjestima - Novom Gradu ili Trebinju, gdje se odvija dio proizvodnje, i dodao da nema informaciju da su radnici u Bileći maltretirani.

"Oni su počeli od nule. Ako je neko od tehnologa u procesu implementacije proizvodnog procesa bilo kako maltretirao radnike ili prekršio zakon, on će za to da odgovara i ja sam tu da utvrdim tu odgovornost“, rekao je Vučetić.

On je podsjetio da je Vlada Srpske na sjednici u Bileći 10. aprila usvojila plan poslovanja za razvoj tekstilne industrije u Hercegovini vrijedan više od 20 miliona KM, ističući da je to projekat koji izuzetno favorizuje Hercegovinu.

"Mi u prvoj fazi imamo zeleno svjetlo za realizaciju tog projekata u Bileći, Trebinju i Ljubinju, za šta su obezbijeđene bankarske garancije, odnosno garancije Republike Srpske i u ovom momentu prevazilazimo administrativne barijere da bi svi ti procesi bili u skladu sa zakonskim procedurama", rekao je Vučetić.

Vučetić je rekao da je poslovna politika njemačkih partnera preduzeća "Nikola Tesla" da se na jednoj lokaciji okupi što veći broj radnika.

"Trenutno kompanije koje sa nama sarađuju mogu zaposliti do 10.000 radnika i za to postoje realne potrebe. Sada je na nama da vidimo koji dio mi od toga možemo realno realizovati", rekao je Vučetić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: