Istarski ipsilon
496

Bh. kompaniji Euro-Asfalt povjeren posao na velikom infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj

Klix.ba
Bh. kompanija Euro-Asfalt danas je započela s izgradnjom obilaznice grada Pazina koja se nalazi na dionici Istarski ipsilon (čvor Rogovići) - Lindarski križ dužine 6,2 kilometara u Hrvatskoj.

Rekonstrukcija Istarskog ipsilona u Hrvatskoj trenutno je jedan od većih infrastrukturnih projekata s nizom zahtjevnih dionica. Dobijanje posla na jednom takvom projektu potvrda je kvaliteta standarda koje Euro-Asfalt primjenjuje u svom radu, dokazanih na prijašnjim projektima s područja EU.

S partnerom iz Slovenije ova kompanija već radi na projektu "Razvoj multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata".

Radi se o jednoj od pet faza kojima grad Rijeka rekonstruira uže središte grada, odnosno luku Rijeka. Projekt obuhvaća rekonstrukciju željezničkog tunela dugog 420 metara.

Tunel koji je gradila austrougarska inženjerija potrebno je proširiti na dva kolosijeka kako bi se luci omogućilo kvalitetnije manevriranje prilikom ukrcaja robe na željeznicu.

Projekt je kompliciran jer je tunel u samoj gradskoj jezgri i prolazi ispod stambenih blokova sa vrlo malim nadslojem terena. Euro-Asfaltu je povjerena i izgradnja tunela na obilaznici naselja Ložišća na otoku Braču, kao i rekonstrukcija državne ceste u Karlovcu.

Bh. kompanija je u Sloveniji nedavno, šest mjeseci prije roka, investitoru predala na korištenje trasu autoceste Draženci – Gruškovje. Trenutno, Euro-Asfalt u Sloveniji radi i na projektu izgradnje pristupnih cesta na željeznici.

Riječ je o poslu koji prethodi jednom velikom građevinskom pothvatu na nivou države. Naime, u Sloveniji je u pripremi projekt "druga pruga" vrijedan milijardu eura. Ono na čemu je angažovan Euro-Asfalt je priprema za taj posao.