Berza
0

Rast indeksa na evropskim berzama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropske berze su zatvorile današnje poslovanje uz rast od oko tri procenta, zahvaljujući solidnim statističkim podacima s američkog tržišta rada i smirivanju bojazni za najveće francuske banke, kojima je u srijedu prijetio sunovrat.

Krajem berzanskog trgovanja u četvrtak, glavni francuski indeks CAC 40 je porastao za 2,89 posto, na 3.089,66 poena. Britanski indeks FTSE 100 je skočio za 3,11 posto na 5.162,83 poena, a nejmački DAX je pridodao 3,28 procenta i dostigao 5.797,66 poena, prenose agencije.

Berzansko poslovanje u srijedu je zatvoreno uz pad koji se u prosjeku kretao od 3,5 do 5,0 procenata.

Jačanje u berzanskom trgovanju u četvrtak su iskazali i indeksi berzi u Milanu i Madridu. Talijanski FTSE Mib je ojačao za 4,10 procenta na 15.277 poena, a španski Ibex 35 za 3,56 procenta na 8.249,4 poena.

Značajnu podršku evropskim berzama u četvrtak su osigurali pozitivni statistički podaci o američkom tržištu rada. Broj osoba koje su se prvi put javile sa zahtjevom za pomoć zbog nezaposlenosti smanjen je za 7.000, na 395.000, u sedmici okončanoj 6. augusta, dok su analitičari očekivali rast tog pokazatelja.

Guverner centralne banke Francuske Christian Nuaie je umirio investitore izjavom da "nedavne oscilacije na berzama nisu uticale na finansijsku pouzdanost francuskih banaka i njihovu sposobnost da se suprotstave rizicima, koju su dokazale od početka krize".

Akcije dvije najveće francuske banke, BNP Paribas i Societe General završile su berzansku trgovinu s rastom od 0,31, odnosno 0,77 procenata, s tim što su tokom dana gubile na cijeni i do sedam procenata.

Akcije banke Societe General u srijedu su na berzama pretrpjele najveći pad, pojeftinivši za skoro 15 procenata, podstaknute špekulacijama o mogućem sniženju suverenog rejtinga Francuske.

Ove glasine demantovale su tri najveće svjetske rejting agencije, koje su u međuvremenu potvrdile najvišu ocjenu Francuske - AAA, dodavši da je prognoza stabilna, ali da na tržištu i dalje vlada zabrinutost da su neke francuske banke među najugroženijim zbog pogoršanja dužničke krize u Evropi.

Strateški analitičar kompanije City Index, Joshua Raymond, koga citira agencija MarketWatch, ne dijeli optimizam investitora, ocjenjujući da će "do septembra turbulentnost na tržištima još više da se poveća".

Evropska centralna banka je u srijedu i četvrtak značajno smanjila kupovinu suverenih obaveza Italije i Španije. Analitičari su ranije prognozirali da je cilj ECB da prinose od desetogodišnjih talijanskih i španskih dužničkih papira održi ispod šest procenata ali ne i da ih smanji na četiri procenta. Ostvarivši uspjeh u ponedeljak i utorak, ECB može ili da napusti tržište ili smanji intervencije.