{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon pada u srijedu, berze pozitivno poslovale

S
12.8.2011. u 09:11
0
0
Nakon pada u srijedu, berze pozitivno poslovale
0
Nakon pada u srijedu, berze pozitivno poslovale
Foto: Ilustracija
Evropske berze su zatvorile poslovanje u četvrtak uz rast od oko tri procenta, zahvaljujući solidnim statističkim podacima s američkog tržišta rada i smirivanju bojazni za najveće francuske banke, kojima je dan prije prijetio sunovrat.
Krajem berzanskog trgovanja u četvrtak, glavni francuski indeks CAC 40 je porastao za 2,89 posto, na 3.089,66 poena. Britanski indeks FTSE 100 je skočio za 3,11 procenta na 5.162,83 poena, a njemački DAX je pridodao 3,28 procenta i dostigao 5.797,66 poena.

Berzansko poslovanje u srijedu je zatvoreno uz pad koji se u prosjeku kretao od 3,5 do 5,0 procenata.

Jačanje u berzanskom trgovanju iskazali su i indeksi berzi u Milanu i Madridu. Italijanski FTSE Mib je ojačao za 4,10 procenta na 15.277 poena, a španski Ibeks 35 za 3,56 procenta na 8.249,4 poena.

Značajnu podršku evropskim berzama u petak su obezbijedili pozitivni statistički podaci o američkom tržištu rada.

Guverner centralne banke Francuske Kristijan Nuaje je umirio investitore izjavom da "nedavne oscilacije na berzama nisu uticale na finansijsku pouzdanost francuskih banaka i njihovu sposobnost da se suprotstave rizicima, koju su dokazale od početka krize".

Akcije dvije najveće francuske banke - "BNP Paribas" i "Societe generale" završile su berzansku trgovinu sa rastom od 0,31, odnosno 0,77 procenata, s tim što su tokom dana gubile na cijeni i do sedam procenata.

Akcije banke "Societe generael" juče su na berzama pretrpjele najveći pad, pojeftinivši za skoro 15 procenata, podstaknute špekulacijama o mogućem sniženju suverenog rejtinga Francuske.

Ove glasine demantovale su tri najveće svetske rejting agencije, koje su u međuvremenu potvrdile najvišu ocenu Francuske - AAA, dodavši da je prognoza stabilna, ali da na tržištu i dalje vlada zabrinutost da su neke francuske banke među najugroženijim zbog pogoršanja dužničke krize u Evropi.

Strateški analitičar kompanije "City indeks" Joshua Raymond, koga citira agencija Marketwatch, ne dijeli optimizam investitora, ocjenjujući da će "do septembra turbulentnost na tržištima još više da se poveća".

Evropska centralna banka je u sredu i četvrtak značajno smanjila kupovinu suverenih obaveza Italije i Španije. Analitičari su ranije prognozirali da je cilj ECB da prinose od desetogodišnjih italijanskih i španskih dužničkih papira održi ispod šest procenta, ali ne i da ih smanji na četiri procenta.

Ostvarivši uspjeh u ponedjeljak i utorak, ECB može ili da napusti tržište ili smanji intervencije, prenosi seebiz.eu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: