{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija provjerava integraciju berzi

F
5.7.2011. u 10:26
0
0
Evropska unija provjerava integraciju berzi
0
Evropska unija provjerava integraciju berzi
Foto: Ilustracija
Regulatori Evropske unije zatražili su mišljenje rivala i klijenata frankfurtske "Deutsche berze" o tome da li će njena ponuda od 9,57 milijardi dolara za preuzimanje newyorške berze NYSE Euronext smanjiti konkurentnost u trgovini evropskim finansijskim derivatima i akcijama.
Evropska komisija je u istraživanju, u koje je agencija Bloomberg imala uvid, zatražila mišljenje o tome kako bi sporazum o formiranju najvećeg operatera tržišta akcija i derivata uticao na pristup tržišnim podacima.

Newyorška berza Euronext je transatlantski operater sedam berzi akcija u SAD i Evropi.

U slučaju da je preuzme frankfurtska "Deutsche berza", koja je operater najveće evropske berze akcija, više od 90 posto evropskog tržišta berzanskih derivata i oko 30 posto evropskog tržišta akcija dospjelo bi u ruke jedne organizacije.

Regulatori žele da čuju mišljenja konkurenata i klijenata o tome da li bi to veliko preuzimanje moglo da naruši konkurenciju.

Glasnogovornica Evropske komisije u Briselu Amelia Tores je izjavila da to provjeravanje "predstavlja dio uobičajene procedure pri ispitivanju integracija".

Agencija EU za zaštitu konkurencije je prošle sedmice odredila da 4. august bude početni rok za odlučivanje o tom sporazumu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: