Berza
0

Dionice na Wall Streetu padaju šesti dan zaredom, euro slabi

SRNA
Širenje dužničke krize u eurozoni i usporavanje rasta kineske ekonomije izazvali su u srijedu na Wall Streetu pad cijena dionica šesti dan zaredom i u tom periodu najvažniji SiP 500 indeks izgubio je više od sedam posto.

Daw Jones indeks oslabio je juče 2,05 posto, na 11.257 bodova, dok je SiP 500 potonuo 2,21 posto, na 1.161 bod, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 2.460 bodova.

Na aukciji njemačkih državnih obveznica jučer je zabilježena najmanja potražnja od uvođenja eura, što je primoralo tamošnju centralnu banku Bundesbank na kupovinu velikog dijela ponuđenih obveznica i izazvalo strahovanja da dužnička kriza zahvaća čak i jezgro eurozone.

Zbog toga su pale cijene dionica u svih 10 sektora SiP 500 indeksa, a pod najvećim pritiskom bio je bankarski sektor. Dionice GP Morgana i Citygrupe pojeftinile su više od 3,5 posto.

Pod snažnim pritiskom našli su se i rudarski te energetski sektor. SiP indeks rudarskog sektora pao je 2,8 posto, što je posljedica straha ulagača od slabljenja potražnje za sirovinama.

Jučer je objavljeno da je industrijska aktivnost u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirovina, pala na najniži nivo u 32 mjeseca, što ukazuje na oštro usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Ni američki makroekonomski podaci ne daju razlog za optimizam. Prošle sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano je porastao, dok je potrošnja domaćinstava u oktobru jedva ojačala.
Pad SiP 500 indeksa šest dana zaredom najduži je negativni niz još od početka augusta.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE oslabio je 1,29 posto, na 5.139 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,44 posto, na 5.457 bodova, a pariški CAC 1,68 posto, na 2.822 boda.