biznis
0

Ulagači u strahu od širenja evropske dužničke krize

SRNA
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno pale jer su obnovljena strahovanja ulagača od širenja dužničke krize nakon upozorenja rejting agencija da evropski lideri na prošlonedjeljnom samitu nisu učinili dovoljno da bi je suzbili.

Dow Jones indeks oslabio je 162 boda, ili 1,34 odsto, na 12.021 bod, dok je SiP 500 potonuo 1,49 odsto, na 1.236 bodova, a Nasdaq indeks 1,31 odsto, na 2.612 bodova.

Nakon optimizma u petak, kada je na samitu Evropske unije postignut sporazum o jačanju fiskalne discipline, entuzijazam je splasnuo jer ulagači sumnjaju da je to dovoljno za suzbijanje dužničke krize.

Na to upozoravaju i rejting agencije. Moody's i Fitch poručili su juče da dogovor lidera EU nije dovoljan da bi se smanjio rizik od pritiska na kreditne rejtinge članica eurozone.

Kamate na 10-godišnje italijanske obveznice skočili su juče iznad 6,8 posto, ponovo se približivši kritičnom nivou od sedam posto, koja se smatra dugoročno neodrživim troškom finansiranja. Tek nakon što je kupovinom italijanskih obveznica intervenisala Evropska centralna banka kamata je pala na 6,60 posto.

Zbog strahovanja da napori evropskih čelnika nisu dovoljni za suzbijanje dužničke krize, juče su pale cijene dionica u svih 10 sektora SiP 500 indeksa, a pod najvećim pritiskom bili su finansijski i tehnološki sektor.

SiP indeks finansijskog sektora potonuo je 2,6 odsto, pri čemu su dionice j. P. Morgana Bank of America, za koje se pretpostavlja da su znatno izložene u evropskim bankama, pale između 3,4 i 4,7 posto.
Oštro je, 2,8 posto, pao i indeks proizvođača poluprovodnika, jer je Intel oštro smanjio procjene prihoda u četvrtom kvartalu zbog problema s lancem dobavljača. Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača čipova pala je četiri odsto.

Zbog svega toga, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, AAmerican Stock Exchangeu i Nasdaqi vlasnika su juče zamijenile samo 6,2 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obima od 7,95 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,83 odsto, na 5.427 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,36 odsto, na 5.785 bodova, a pariski CAC 2,61 odsto, na 3.089 bodova.