biznis
0

Snažan rast dionicana Wall Streetu

SRNA
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nakon sedam dana neprestanog poniranja, jer su ulagači nadaju odlučnijim mjerama za savladavanje evropske dužničke krize, a ohrabrile su ih i vijesti o obećavajućem početku sezone praznične potrošnje u SAD.

Dow Jones indeks ojačao je 291 bod, ili 2,59 odsto, na 11.523 boda, dok je SiP 500 skočio 2,92 odsto, na 1.192 boda, a Nasdaq indeks 3,52 odsto, na 2.527 bodova.

Cijene dionica snažno su juče porasle u svih 10 sektora SiP 500 indeksa, a najviše u energetskom i trgovačkom. SiP indeks energetskog sektora skočio je 3,6, a trgovačkog 3,1 odsto.

To se zahvaljuje boljem nego što se očekivalo početku praznične potrošnje. U četiri dana od Dana zahvalnosti do nedjelje prodavaonice je posjetilo rekordnih 226 miliona Amerikanaca, dok ih je lani u istom periodu bilo 212 miliona. 

Prema podacima Nacionalnog udruženja trgovaca, i više su trošili. U prosjeku je potrošnja po osobi dostigla 398 dolara, dok je lani iznosila 365 dolara, što je ohrabrujući signal za predbožićnu šoping sezonu koja obično čini između 25 i 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda trgovaca.

Ulagače su ohrabrile i vijesti o odlučnijim koracima evropskih lidera u rješavanju dužničke krize. Njemačka i Francuska predložiće na EU samitu 9. decembra čvršću kontrolu budžeta članica eurozone i striktnije poštivanje budžetskih pravila EU.

Podsticajno su na tržište djelovali i napisi u italijanskim medijima da bi Međunarodni monetarni fond mogao pomoći Italiji sa 600 milijardi eura, premda je to kasnije MMF demantovao.
Uprkos snažnom rastu cijena dionica, neki analitičari smatraju da bi taj uspon mogao biti 'kratkog daha', ako evropski lideri ne usaglase konkretan plan za spašavanje eurozone.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American stock exchange i Nasdaqu su jučee zamijenjenje samo 6,2 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obima od osam milijardi.

Na dužničke probleme i s druge strane Atlantika, ulagače je podsjetila agencija Fitch koja je, nakon zatvaranja Wall Streeta, snizila izglede za kreditni rejting SAD iz "stabilnih" u "negativne" jer posebni odbor američkog Kongresa prošle sedmice nije postigao dogovor o mjerama za smanjenje deficita od najmanje 1.200 milijardi dolara.

Fitch je potvrdio najviši AAA rejting SAD, ali je upozorio da bi ga mogao smanjiti, ako se političari u Vašingtonu u 2013. godini ne usaglase oko plana za smanjenje rastućeg budžetskog deficita.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,87 posto, na 5.312 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,60 posto, na 5.745 bodova, a pariški CAC 5,46 posto, na 3.012 bodova.