biznis
4

BBI banka i nobelovac Muhammad Yunus potpisali sporazum o saradnji

Klix.ba
Nobelovac Muhammad Yunus, utemeljitelj koncepta društveno odgovornog poslovanja, Abdul Aziz Al-Mutairi, generalni direktor Centennial fonda iz Saudijske Arabije i Amer Bukvić, direktor BBI banke i potpisali su 22.marta u Sarajevu memorandum o uzajamnoj saradnji.

Saradnja podrazumijeva podršku poduzetnicima koji su fokusirani na društveno poslovanje. Kroz ovaj program potencijalni poduzetnici imat će priliku proći obuku i treninge kroz različite kampanje i projekte za uspješno pokretanje i razvoj samoodrživog poslovanja. Ciljna grupa su socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Prof dr. Yunus zahvalio se organizatorima na pozivu i izrazio zadovoljstvo posjetom Sarajevu te naglasio važnost postojanja jedne institucije poput BBI banke, čiji primarni cilj nije profit već uspjeh svakog klijenta podjednako. Profesor Yunus smatra da je društvo nepotrebno nametnulo siromaštvo ljudima te da je stvaranje svijeta bez siromaštva pitanje volje.

Inače, Muhammad Yunus, dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2006. godine, kao utemeljitelj koncepta mikrokredita, kreditnih linija za siromašne koji ne zadovoljavaju uvjete za klasične kredite. Osnovao je i je Grameen banku s kojom dijeli nagradu za rad za ekonomski i socijalni razvoj najsiromašnijih. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i 26 počasnih doktorata. Autor je knjige "Banker to the poor".

Centennial fond koji je prije 11 godina osnovan pod pokroviteljstvom princa Abdulaziza bin Abdullaha ima za cilj da unaprijedi i osnaži jačanje kulture poduzetništva u cijelome svijetu. Zahvaljujući uspješnim bh. poduzetnicima i liderima rukovodstvo Centennial fonda odlučilo je da svoje programe implementira i u našoj zemlji.

"Imajući u vidu turbulentno ekonomsko okruženje s kojim se BiH suočava naša zemlja nema alternativu osim da nastavimo raditi projekte poput Sarajevo Business Foruma ili ovakvih projekata koji su orijentirani razvoju poduzetništva i kreiranju uvjeta da ljudi žive od vlastitog rada. BBI banka, vođena principom društveno odgovornog poslovanja, osim pružanja finansijske podrške, pokušava omogućiti poduzetnicima i edukaciju, savjetovanje te svaku drugu vrstu podrške u razvoju poslovanja. Posjetu profesora Yunusa našoj zemlji BBI banka je organizirala u sklopu dugoročnog projekta 'Internacionalizacije Sarajeva', a naša buduća saradnja će sasvim sigurno najviše koristi donijeti ljudima koji žele svojim radom osigurati da se umjesto u socijalno ugroženim kategorijama, nađu na listi uspješnih porodičnih biznisa“, istakao je Amer Bukvić direktor BBI banke.

Krajem prošle godine ugledni “The Centennial Fund” u čijem sastavu se nalaze stručnjaci iz najrazvijenijih zemalja svijeta dodijelio je Yunusu nagradu za životno djelo ''Prince Abdulaziz bin Abdullah”. Zajedno sa Yunusom novčana nagrada ''Prince Abdulaziz bin Abdullah” za liderstvo i poduzetništvo dodijeljena je i Ameru Bukviću direktoru BBI banke.