{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barroso poziva G-20 na postizanje dogovora o oporezivanju banaka

F
16.5.2010. u 12:50
0
0
Barroso poziva G-20 na postizanje dogovora o oporezivanju banaka
0
Barroso poziva G-20 na postizanje dogovora o oporezivanju banaka
Jose Manuel Barroso (Foto: AP)
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je članice 20 najrazvijenijih gospodarstva svijeta G-20 da na samitu krajem juna postignu dogovor u vezi s uvođenjem poreza za banke kako bi se u budućnosti spriječile financijske krize. Barroso je istaknuo da bi Evropa trebala tražiti dogovor u vezi s uvođenjem poreza za banke na samitu G-20, koji će se održati od 26. do 27. juna u Torontu, s obzirom na zahtijevane promjene načina dosadašnjeg funkcioniranja financijskih tržišta u kontekstu previranja koja su se zbila tokom posljednje dvije godine.
Među ciljevima za predstojeći samit trebalo bi biti postizanje sporazuma o oporezivanju financijskih institucija da bi se smanjili sistemski rizici i doprinijelo sređivanju stanja u bankama, kazao je Barroso u pismu upućenom čelnicima EU-a.

Ubrzo nakon izbijanja globalne financijske krize u 2008. krenuli su zahtjevi za provedbom reformi financijskog sustava, pri čemu se najviše pozivalo da se pooštri regulativa i spriječi ponavljanje prekomjernog preuzimanje rizika kojemu se pripisuje krivnja za financijski kolaps.

Nastojanja da se provedu reforme otada su međutim izgubila na zamahu zbog snažnih protivljenja velikih banaka i financijskih tržišta, a i neke od zemalja poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije zagovarale su labaviju regulativu.

Barroso je istaknuo da su najnovije napetosti u Evropi, izazvane grčkim problemima s golemim dugovima i proračunskim manjkom, ponovno na vidjelo iznijele u kolikoj su mjeri međusobno povezana tržišta i gospodarstva u svijetu.

"G-20 ostaje ključni instrument EU-u da pozove na ubrzanje provedbe plana reformi kojima se žele riješiti navedeni izazovi a koji obvezuje i naše partnere u međunarodnoj zajednici da ispune svoje obveze", kazao je nadalje u tome pismu, prenosi Hina.

"Oporavak od krize i zaokret prema održivim, odgovornim te rastućim gospodarstvima i tržištima zajednički su ciljevi koje je moguće postići jedino zajedničkim globalnim naporima", dodao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: