The Independent
0

Iščezla atmosfera međunarodne saradnje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Independent u petak u uredničkom komentaru konstatuje da je atmosfera međunarodne saradnje koja je prevladavala na početku ekonomske krize prije dvije godine, iščezla.

Čini se da se svaka zemlja pojedinačno kreće svojim putem, ocjenjuje list u tekstu posvećenom početku samita G-8 i G-20 u petak u Kanadi.

U prilog ovoj izrečenoj tezi Independent piše da nekoliko evropskih zemalja žuri da sredi svoje budžetske deficite uprkos molbama iz Washingtona da sačekaju malo zarad dobrobiti globalne ekonomije.

Ove nedjelje njemačka kancelarka Angela Merkel je pokazala da nije mnogo obazriva na molbe drugih kada je riječ o smanjenju budžetskog deficita, baš kao i britanska vlada koja je objavila svoje mjere štednje.

Koordinacija u pogledu reforme bankarskog sistema takođe je propala zbog Kanade i Japana, navodi list i dodaje da je nezaposlenost širom svijeta i dalje velika i da je budućnost svjetske ekonomije i dalje vrlo neizvjesna.

Independent u redakcijskom komentaru zaključuje da svjetski lideri na samitu G-8 i G-20 ovog vikenda u Kanadi moraju da povrate duh zajedničkih ekonomskih i finansijskih interesa koji je vladao prije dvije godine, ali da im preostaje i da srede stvari kod svoje kuće.

Svjetski lideri treba da objasne narodu da, sviđalo se to nekome ili ne, svi smo mi u ovome zajedno, piše Independent.