Predlaže se i povećanje cijene grijanja
0

Banjalučka Toplana dotakla dno, akcionari bez rješenja

FENA
Predsjednici Skupštine akcionara banjalučke Toplane potvrdili su da je stanje u tom preduzeću, koje grca u neizmirenim obavezama, gubicima i kreditima od oko 112 miliona KM, katastrofalno, ali nisu ponudili rješenje za izlaz iz te situacije.

Jedino što se najčešće pominjalo na vanrednoj Skupštini akcionara Toplane, održanoj prije desetak dana, jeste novi namet za korisnike, odnosno povećanje usluga grijanja s 1,65 na 2,40 KM po metru kvadratom, ali ni taj prijedlog, kao ni bilo koji drugi, uključujući i plan poslovanja za 2013., nije usvojen.

Iz zapisnika sa Skupštine akcionara vidljivo je da je u planu poslovanja za ovu godinu bio iskazan novi deficit od 14 miliona KM, dok su neki od akcionara iznijeli i tvrdnju da je Toplana od 2006. do danas pravila gubitke od milion KM za svaki mjesec, a da niko za to nije odgovarao.

Također, jedna od primjedbi akcionara bila je i da su se pojedinci obogatili na štetu Toplane i građana te da bi Toplana puno bolje prošla da nije bila u "kandžama vlasti“.

Osim što su neki od akcionara predlagali da se prihodi uvećaju povećanjem cijene grijanja koja će biti tržišna, čuli su se i stavovi da se i cijena rada zaposlenih u Toplani treba da poveća za 50 posto, da se zabrani priključenje kalorimetara dok traje grijna sezona te da se provjeri da li ima nelegalno priključenih potrošača i da Toplana treba sama proizvoditi vodu, a ne da je kupuje po visokim cijenama.

Neke od konstatacija na Skupštini akconara bile su i da je banjalučka Toplana već "dodirnula dno dna“, ali su i traženi decidni odgovori od kog momenta tačno su počeli da se gomilaju gubici u tom preduzeću i da bi povećanjem cijena grijanja bili oštećeni građani Banje Luke, zbog toga što su prethodne uprave Toplane napravile milionske gubitke.

Uprava ovog preduzeća, rečeno je, mora kvalitetnije i racionalnije upravljati, a kao segmenti tih "racionalnosti“ su manje zapošljavanje radnika jer ih ima viška, te ugradnja kalorimetara od Toplane, koja bi se naplaćivala, a ne ugradnja od trećih osoba i firmi.

Banjalučka Toplana ima ukupne obaveze 60 miliona KM, a gubitke 52 miliona KM i većina akcionara je ubjeđena da u sadašnjim okolnostima teško može opstati, jer je kapital preduzeća procjenjene na svega 19 miliona.

Grad Banja Luka je većinski akcionar Toplane, a u zadnjih dvije godine "pomogao“ je to preduzeće s 48 miliona, ali je ono i dalje poslovalo s gubicima.

Na kraju Skupštine akcionara, samo je odloženo usvajanje plana poslovanja za 2013. godinu, te zatražena revizija i dorada predloženih planova.