Traže pomoć Grada i Vlade RS-a
14

Banjalučka Toplana u finansijskom kolapsu

FENA
Mićo Milovanović (Foto: SRNA)
Mićo Milovanović (Foto: SRNA)
Potpuni finansijski kolaps, dugovi i neizmirene obaveze te nedostatak sredstava za nabavku mazutu, ali i druga plaćanja, problemi su s kojima je suočena banjalučka "Toplana", na čije slabo grijanje se već danima žale brojni građani.

Direktor ovog komunalnog preduzeća Mićo Milovanović je na današnjoj pres-konferencIji ponovio da je osnovni kapital "Toplane“ od oko 19 miliona KM, već odavno "prešao" akumulirani gubitak od oko 52 miliona KM, da ukupne obaveze iznose oko 62 miliona KM, od čega su krediti oko 32 miliona i kamate na zaduženja od oko 12 miliona KM, uz sve te ostale obaveze.

Milovanović je priznao da "Toplana“ ne može sama riješiti nagomilane probleme i dugovanja i sama opstati, te sada očekuje pomoć Grada Banje Luke i Vlade RS-a.

Da bi završila grijnu sezonu "Toplani" je potrebno 10 miliona KM, koje ne može sama osigurati i ponovo očekuju pomoć Grada za nabavku sredstava, a i ranije je banjalučka vlast uzimala kredite umjesto tog preduzeća.

Kako bi nabavili mazut obustavili su sva druga plaćanja, a Milovanoć kaže da, po prvi put u šest godina, 145 radnika neće dobiti plaću, dajući tako svoj doprinos u osiguranje kontinuiteta grijanja.

Potvrdio je da je strateška orijentacija "Toplane" kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 130 miliona KM za restrukturiranje tog sistema koji bi s korištenja mazuta prešao na neki drugi energent.

Direktor "Toplane“ je potvrdio da se s sistema gradskog grijanja odjavljuju pojedini korisnici, ali i da su ove godine imali oko 1.200 reklamacija.