Bit će predstavljeno oko 50 zanata
0

Banja Luka: Sutra počinje Prvi međunarodni sajam zanatstva

SRNA
Jovan Bratić  (Foto: SRNA)
Jovan Bratić (Foto: SRNA)
U Banjoj Luci će sutra biti otvoren trodnevni Međunarodni sajam starih zanata, zanatstva, opreme i opreme za potrebe zanatstva, na kojem će se predstaviti više od 140 izlagača i više od 50 zanata.

Očekuje se učešće zanatlija iz BiH, Hrvatske, Srbije, koji se bave isključivo proizvodnjom.

Direktor Zanatsko - preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić rekao je da je ovaj sajam, prvi po redu, organizovan da bi se promovisali stari tradicionalni zanati i kulturno-istorijsko nasljeđe BiH, te prezentovali proizvodi i usluge vještih zanatlija, kao izvor prihoda danas vrlo deficitarnog zaposlenja.

"Ovaj sajam treba preći u tradiciju da bi se zanatstvo, koje polako umire, sačuvalo od zaborava i promovisala kultura i tradicija", rekao je Bratić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On smatra da mala i srednja preduzeća i zanatstvo treba da se umrežavaju, jačaju preduzetništvo, unapređuju znanja, sposobnosti i vještine, štite intelektulanu svojinu, te da se sučeljavaju sa nelojalnom konkurencijom.

Bratić je naveo da od 23 miliona preduzeća u EU, 99,8 posto čine mala i srednja preduzeća koja u prosjeku obezbeđuju šest radnih mjesta, naglašavajući da su mala i srednja preduzeća sa zanatstvom potencijal koji može da generiše 10 puta više radnih mjesta od velikih preduzeća.

Sajam će biti otvoren sutra u 11.00 sati i trajat će do 22. septembra.