biznis
0

B. Luka: Sindikat Fabrike duhana traži novi kolektivni ugovor

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sindikalna organizacija Fabrike duhana Banja Luka traži izradu novog kolektivnog ugovora koji bi trebalo da omogući zadržavanje postojećeg broja radnika i isplatu zaostalih potraživanja, izjavio je Srni predsjednik Sindikalnog odbora Miroslav Marinković.

Marinković je nakon današnjeg sastanka predstavnika Vlade Republike Srpske, većinskog vlasnika fabrike Nebojše Antonića i sindikata rekao da bi novi kolektivni ugovor trebalo da zaštiti prava radnika ovog preduzeća. On je dodao da je dogovoreno da novi sastanak bude održan za sedam dana u zgradi Vlade Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, koja je prisustvovala današnjem sastanku, podržala je stav sindikata o izradi novog kolektivnog ugovora. Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović i predstavnici Sindikata Fabrike duhana Banja Luka.

Nebojša Antonić, vlasnik "Antonić tradea", koji je kupio Fabriku duhana, ponudio je ranije Vladi Republike Srpske sporazuman raskid ugovora kako bi bila spasena radna mjesta. "Antonić trade" kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duhana Banja Luka za 2,1 milion KM. Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo je početkom oktobra prošle godine tužbu protiv "Antonić tradea" iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duhana Banja Luka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.