biznis
1

Vlada RS će pomoći Fabrici duvana Banja Luka

FENA
Predstavnici Vlade Republike Srpske i Fabrike duvana Banja Luka dogovorili su se da se iz entitetskog budžeta izdvoji 7,5 miliona KM kao subvencija tom preduzeću, koje zauzvrat mora da otkupi domaći duvan.

To je rezultat višemjesečnih pregovora o daljnjoj sudbini fabrike duvana, koja je posebno brinula radnike.

Danas je u zgradi Vladi RS-a usaglašavan dokument, koji nosi naziv - ugovor o stimuliranju proizvodnje, a koji bi u narednom periodu trebalo da bude potpisan između Vlade RS-a i većinskog vlasnika Fabrike duvana Banja Luka, laktaškog preduzeća „Antonić trade“.

Realizacijom ovog sporazuma Vlada želi, kako tvrde, da se postignu značajni efekti, održi nivo broja zaposlenih radnika, osigura povećanje plaća radnicima za 10 posto i otkup duvana proizvedenog na području RS-a, kao direktna podrška sektoru primarne proizvodnje.

Također, realizacijom sporazuma bi se osiguralo i povećanje javnih prihoda putem indirektnih efekata povećane uplate poreza i doprinosa od Fabrike duvana Banja Luka.

Jedan od uvjeta potpisivanja ovog ugovora, koji bi bio na snazi do 2014., bilo je potpisivanje kolektivnog ugovora između radnika Fabrike duvana Banja Luka i poslodavaca, što je realizovano.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da svi akteri ovih razgovora dostave eventualne primjedbe na Prijedlog ugovora o stimuliranju proizvodnje u narednih nekoliko dana da bi Vlada već na narednoj sjednici razmatrala i usvojila konačan dokument i da bi se u što skorijem roku pristupilo potpisivanju i realizaciji.

Jedina Fabrika duvana u RS-u trenutno radi svega dva do tri dana sedmično i to s minimalnim procesom proizvodnje, dok se i radnicima duguje, pa i po osnovu uplata za doprinose.

Na rješavanje agonije u ovom preduzeću čekali su godinama.

Vlada RS-a je pred kraj prošle godine najavljivala raskid ugovora o privatizaciji Fabrike duvana s firmom “Antonić trade” iz Laktaša, ali do toga nije došlo.

Prethodno nadležni u RS-u nisu reagovali ni na pismene zahtjeve, ni na štrajkačke proteste radnika, sve dok vlasnik laktaške firme Nebojša Antonić nije uhapšen u akciji državnih kontrolnih organa BiH koja je otkrila organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akcizne robe.