Turska partner "Dana turizma"
0

FOTO / Aydin: Jako mali broj Turaka posjetio BiH prošle godine

FENA
Foto: P./Klix.ba
Foto: P./Klix.ba
Centar "Skenderija" i Sarajevski sajam od 28. do 31. marta organiziraju sajamsku manifestaciju "Dani turizma" u sklopu koje će biti održan 35. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza i 2. međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa, a ove godine "zemlja partner" je Republika Turska.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Cengiz Aydin, ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, u sklopu predstavljanja ovog partnerstva između Centra "Skenderija", Sarajevskog sajma i Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da Turska već ulaže napore u razvoj BiH, ali da to sada posebno želi učiniti u sektoru turizma.

Istaknuo je da je Tursku za 11 mjeseci protekle godine posjetilo 30 miliona Turista i da je Turska sedma zemlja po broju turista u svijetu.

Međutim, jako mali broj građana Turske protekle je godine posjetio BiH, nešto više od 24 hiljade, i ta cifra se treba povećati, ako se, kako je rekao, uzme u obzir činjenica da Turska ima 75 miliona stanovnika.

Aydin je kazao i to da je Tursku u protekloj godini posjetilo oko 50 hiljada turista iz BiH.

Istaknuo je da će, u tom kontekstu, od februara do kraja aprila, građanima Turske biti omogućeno da doputuju avionom iz Istanbula za Sarajevo za samo 99 eura, ali da će u taj proces biti uključene i još neke privatne aviokompanije te da će "osigurati" veliki broj gostiju iz Turske na "Danima turizma".

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Projekt "zemlja partner", kako je rečeno danas, podrazumijeva kolektivnio predstavljanje privrednih subjekata iz Republike Turske te bilateralne susrete bh. i turskih privrednika, kao i susrete predstavnika ministarstava i drugih institucija dviju zemalja.

Manifestacija "Dani turizma" predstavljat će važno mjesto okupljanja svih sudionika turističke ponude, a samim tim i marketinško sredstvo za prezentaciju ponude turističkih destinacija i usluga.

Na manifestaciji se očekuje oko 100 učesnika iz Evrope, zemalja okruženja i drugih dijelova svijeta.