BiH
0

FOTO / Nova reklamna kampanja Ureda za kulturu i turizam Turske ambasade

Sarajevo-x.com
Cengiz Aydin
Cengiz Aydin
Cengiz Aydin, ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH je najavio početak nove reklamne kampanje za promociju turističkih potencijala u BiH. Kampanju u BiH provodi Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske.

"Ured za kulturu i turizam ostvaruje svoje aktivnosti kao diplomatska misija u sklopu Ambasade Republike Turske. Naš Ured želi omogućiti građanima BiH da pobliže upoznaju Tursku. U tom smislu radimo na aktivnostima vezanim za promociju turističkih potencijala Turske", istaknuo je Aydin na press konferenciji održanoj u Turskom kulturnom centru u Sarajevu.

Prema njegovim riječima Ured je tokom prošle godine u BiH uložio 200.000 dolara na reklamnu kampanju vezanu za promociju turističkih potencijala Turske.

"Najviše smo se oglašavali na outdoor lokacijama sa reklamnim panelima, pa ste tako u mnogim gradovima BiH mogli vidjeti naše panoe. Također, reklamna kampanja bila je prisutna i na drugim medijima, poput televizije i printanih medija", objašnjava Aydin.

Turska zauzima sedmo mjesto na svijetu po prihodima od turizma, a ovu zemlju je tokom prošle godine posjetilo 32 miliona turista, što je, u odnosu na 2010. godinu, rast od 10 posto. Turska je kao turistička destinacija vrlo popularna i u BiH, a tokom prošle godine ovu zemlju je posjetilo 56.522 bh. turista. U odnosu na 2010. godinu u 2011.godini zabilježen je porast od 20 posto.

"Ovogodišnji slogan kampanje je Očekuj više, dok će se uz ovaj, koristiti i dodatni slogan Umijeće putovanja. Ove godine prvi put smo pokrenuli oglašavanje putem interneta, a ovog mjeseca su počele tromjesečne reklamne aktivnosti na tri web portala. Reklamna kampanja će se, također, uporedo odvijati i na elektronskim i printanim medijima, kao i putem outdoor oglašavanja", naglasio je Aydin.

Novinarima je predstavljen i štand kojim će se Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH predstaviti na Sajmu turizma, krajem marta u Skenderiji, a dvoje najsretnijih posjetitelja štanda na Sajmu bit će nagrađeni avionskim kartama za Istanbul.

Također, bilo je riječi i o Shopping festivalu koji će se od 9. do 29. juna održati u Istanbulu, tokom kojeg će biti organizirana mnogobrojna sniženja, događaji i nagradne igre za sve posjetioce.