Rekord
0

Avion koji će prevoziti putnike na najdužem letu na svijetu uspješno završio prvi probni let

Klix.ba
Airbus / Ultra Long Range A350 XWB
Airbus / Ultra Long Range A350 XWB
Avion koji će prevoziti putnike na najdužem letu na svijetu uspješno je završio svoj prvi probni let, javlja Telegraph Travel.

Avion Ultra Long Range A350 XWB poletio je u ponedjeljak iz sjedišta Airbusa u Toulouseu te uspješno izveo kratak let iznad juga Francuske, prenosi Index.hr.

Avion ima domet od 15.610 kilometara (9.700 milja), a kasnije će letjeti na rekordnoj ruti između Singapura i New Yorka. Taj let dužine 15 322 kilometra (9521 milja) bit će najduži komercijalni let na svijetu.

Marisa Lucas-Ugena, šefica marketinga Airbusa A350, izjavila je da je A35O ULR (Ultra Long Range/Ultra dugog dometa) "najnapredniji avion do sada i ostat će najnapredniji još mnoge godine".

Novi avion je modificirana verzija ranijih varijanti A350, s novim sustavom zbog kojeg može nositi 24 000 litara goriva bez potrebe za dodatnim spremnicima, koji bi utjecali na težinu aviona i njegovu učinkovitost.

"Ultra Long Range A350 XWB sposoban je bez prestanka letjeti više od 20 sati, uz kombinaciju najveće razine udobnosti za putnike i osoblje s najvećom ekonomičnošću za tolike udaljenosti", objavio je Airbus.

Avionom će prvo upravljati Singapore Airlines, koji je naručio sedam ULR A350 XWB modela, a zainteresiran je i australski Qantas, koji je pokrenuo projekt za dizajn aviona sposobnog letjeti direktno između Londona i Sydneyja.