Bez dogovora
45

ArcelorMittal pred novim problemom: Ako dođe do poskupljenja struje, radnici neće podržati firmu

E. M.
ArcelorMittal Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
ArcelorMittal Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prošlogodišnje poskupljenje struje napravila je ustupak ArcelorMittalu Zenica. Novo najavljeno poskupljenje struje za privredne subjekte donijelo bi nove probleme kompaniji, ali ovaj put radnici se neće boriti da ne dođe do poskupljenja.
Poskupljenje struje koje je trebalo pogoditi kompaniju ArcelorMittal Zenica 2022. godine za 125 posto nije se dogodilo.

Vlada Federacije BiH nakon pritiska radnika koji su se borili za svoju kompaniju, nije u tolikoj mjeri poskupjela struju ovoj kompaniji prošle godine. Ovaj put, poskupljenje bi trebalo biti oko 25 posto, a iz kompanije su kazali da još nisu dobili tu informaciju te da ne mogu ništa komentarisati.

"Svako povećanje cijena energenata ima direktan utjecaj na našu proizvodnju, ali ne možemo komentarisati nijednu najavu datu medijima prije nego što dobijemo konkretne detalje od dobavljača", kazala nam je Alena Kahrimanović, glasnogovornica kompanije ArcelorMittal Zenica.

S druge strane radnici koji još uvijek nisu postigli kompromis s kompanijom ArcelorMittal Zenica, uopće ne razmišljaju ovaj put da prave pritisak na Vladu FBiH ako dođe do poskupljenja struje.

Predsjednik Sindikata radnika ArcelorMittal Zenica Rašid Fetić je kazao da o zaštiti kompanije pred Vladom FBiH ne žele ni pričati.

"Prošli put smo stali u zaštitu kompanije, sada ne želimo da pričamo na tu temu. Spremni su na sva poskupljenja, a kada su u pitanju radnici u ArcelorMittalu tu nema razumijevanja za povećanje plate. Mi nećemo da dođemo na mač s dvije oštrice i da se obraćamo Vladi FBiH i dajemo zaštitu nekome ko ne poštuje nas, bili bismo prodani", kazao je Fetić.

Dodao je da još nema dogovora te da su predlagali da obje strane naprave neke ustupke kako bi se postigao dogovor oko kolektivnog ugovora te da očekuju povratne informacije, ali i da nikako ne žele pristati na raniji kolektivni ugovor.