biznis
2

Apel Moskvi da revidira svoj stav o članstvu BiH u WTO

SRNA
Predstavnici BiH su na sastanku kopredsjedavajućih Međudržavne komisije BiH i Rusije za trgovinu i ekonomsku saradnju zamolili rusku stranku da revidira svoj stav kojim osporava ulazak BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju /WTO/.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da je tema o pristupanju WTO nametnuta, jer je Rusija jedna od tri zemlje koje osporavaju ulazak BiH u ovu organizaciju.

On je naveo da su zbog toga predstavnici BiH zamolili rusku stranu da revidira svoj stav kako bi se dogovorio pristup BiH ovoj organizaciji, saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore.

Tokom sastanaka dvije strane su se saglasile da postoji neiskorišten potencijal za saradnju u mnogim oblastima, posebno agroindustriji, drvnoj industriji, turizmu, kao i modernizaciji željezničke infrastrukture.

Rusija je, nakon uvođenja ekonomskih sankcija od EU i SAD, zabranila uvoz određenih proizvoda iz ovih zemalja na svoju teritoriju, što bi BiH trebalo da bolje iskoristi.

Razmijenjene su informacije u vezi sa bilateralnim odnosima i procesom finalizacije određenih bilateralnih sporazuma radi što efikasnijeg uobličavanja pravnog okvira za bolje poslovanje privrednika iz dvije zemlje.

Naglašena je i mogućnost intenziviranja saradnje u vezi sa investiranjem u nove projekte i poboljšanjem postojećih investicija, a govorilo se i o dvostrukom oporezivanju, socijalnom osiguranju radnika, dugu za gas.

Tokom susreta bilo je riječi i o dolasku ruske komisije u BiH i obilazak objekata BiH za izvoz u Rusiju, te o izmjeni propisa da bi u BiH mogla biti uvožena kvalitetnija goriva.

Naredni sastanak Međudržavne komisije BiH i Rusija planiran je za kraj januara 2017. godine, a usaglašeno je da na marginama Komiteta budu organizovani i bilateralni susreti privrednika dvije zemlje.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić i direktor Sektora privrede Ognjenka Lalović tokom boravka u Rusiji posjetili Međunarodni industrijski sajam, te razgovarali sa predstavnicima Privredne komore Urala s ciljem uspostavljanja direktne saradnje između privrednika BiH i Uralske oblasti.