Privreda
4

Ruski inspektori ne odgovaraju na poziv da posjete proizvodne pogone u BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas će s predstavnicima Uprave za zaštitu zdravlja bilja u 14 sati održati sastanak s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim, povodom ruske odluke da zabrani uvoz proizvoda iz BiH.

Rusija je značajan vanjskotrgovinski partner za BiH te bi zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju izuzetno negativno utjecala na privredu naše zemlje.

Prije nekoliko dana bh. zvaničnike je iznenadila vijest da je Rusija donijela odluku o privremenoj zabrani uvoza proizvoda iz naše zemlje, zbog nepostojanja jedinstvenog državnog sistema kontrole proizvoda, ali i zbog straha da roba koju izvozimo u Rusiju ima porijeklo iz nekih drugih zemalja.

"Danas ćemo održati sastanak s ambasadorom Rusije u BiH o ovoj temi. U međuvremenu smo poslali poziv ruskim inspektorima da dođu posjetiti naše proizvodne pogone. Poziv smo im slali i prošlog mjeseca, ali do danas nismo dobili odgovor. U narednom periodu očekujemo da ćemo riješiti ovu situaciju", kazao je za Klix.ba ministar Šarović.

BiH je u toku prošle godine povećala izvoz u Rusiju, naročito jabuka i krušaka, kojih smo ukupno izvezli 16.000 tona, a u prvih šest mjeseci ove godine 10 hiljada tona.

Bh. strana ističe da se radi o nesporazumu te pozivaju rusku delegaciju da posjeti mjesta skladištenja i uzgajanja poljoprivrednih proizvoda koji su namijenjeni za izvoz u Rusiju.

Da li će zabrana izvoza u Rusiju biti dugotrajna mjera najviše zavisi od BiH i njene aktivnosti da riješi taj problem.

Bez obzira na novonastalu situaciju sa Rusijom, slične zahtjeve prema BiH ima i Evropska unija, zbog čega je u narednom periodu neophodno intenzivno raditi na uspostavljanju jedinstvenog sistema kontrole kvaliteta proizvoda, kako bi bh. proizvođači nesmetano mogli izvoziti robu bez straha od neke nove blokade.